Zdravje > Aktualno
1692 ogledov

Zdravniška zbornica: Zdravniki se že dogovarjajo za odhod v tujino

Zdravstvo Profimedias
Novela zakona o zdravstveni dejavnosti bo po mnenju zbornice ogrozila stabilnost zdravstvenega sistema

 V zdravniški zbornici znova poudarjajo, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, glede katere trenutno poteka zbiranje podpisov za razpis referenduma, ni dobra za nobeno skupino prebivalstva. Po njihovem mnenju novela resno ogroža stabilnost zdravstvenega sistema tako s konkurenčno prepovedjo kot tudi omejitvami pri podeljevanju koncesij.

Zdravnik Komisija za medicinsko etiko Zdravje Z izkoriščanjem bolnikov v zasebne koristi kršijo zdravniški kodeks

Le osem ur pri zasebniku

Predsednica zbornice Zdenka Čebašek-Travnik je dejala, da za obstoječe potrebe in program primanjkuje zdravnikov, zato bo ob omejitvi dela zaposlenih v javnem zdravstvenem sistemu treba počakati samo nekaj mesecev, "pa se bo pokazalo, kako stvari stojijo". Novela namreč med drugim določa, da lahko zdravstveni delavci, ki so zaposleni v javnem sektorju, delajo do osem ur tedensko pri zasebniku. Po treh letih bi ta omejitev veljala tudi za delo pri drugih javnih zavodih.

zdravniki Obtoževanja Zdravje Ministrica in zdravniki en drugega obtožujejo zavajanja

Čebašek-Travnikova je opozorila, da imajo nekateri zdravstveni domovi programa za 10 timov, medtem ko zaposlujejo le pet ali šest zdravnikov, ostali program opravijo s pomočjo zunanjih sodelavcev. Teh sodelavcev več ne bodo mogli najemati v enakem obsegu, kot doslej, je dejala.

S terena pa dobivajo informacije, da bodo zdravniki reševali problem omejevanja dela drugje tako, da bodo množično odhajali iz javnih zdravstvenih zavodov in se organizirali na drugačen način.

Po besedah podžupanje občine Dobrepolje Nevenke Dolgan novela ni prisluhnila manjšim občinam. Bojijo se, da bodo v manjših občinah in na podeželju ostali brez zdravnikov, ker ni nobenega zagotovila, da bodo po novem zakonu koncesionarji ohranili koncesijo. To bo po njenem mnenju privedlo do centralizacije, medtem ko je na podeželju veliko starejših ljudi, ki bi se morali voziti k zdravniku v večja mesta.

Predsednica združenja zasebnih zdravnikov Helena Mole pa je opozorila, da je med koncesionarji veliko takih, ki so pred upokojitvijo. Ker novela časovno omejuje, kdaj lahko mladi zdravniki postanejo odgovorni nosilci zdravstvene dejavnosti, se lahko zgodi, da bodo na nekaterih območjih ostali brez zdravnika.

Po mnenju mlade zdravnice Tine Bregant s tako omejitvijo ministrstvo za zdravje "kaže, da ne ve, kako poteka podiplomsko izobraževanje zdravnikov". "Ministrstvo za zdravje je očitno presodilo, da kljub letom izobraževanja in licenci nismo sposobni zagotavljati samostojne dejavnosti, kar je v nasprotju z evropskimi pravili," je prepričana.

Napovedala je, da bo to vodilo v odhod zdravnikov iz Slovenije. Kot je navedla, je na Obali od 10 specializantov pet že dogovorjenih za delo v Italiji po opravljenem specialističnem izpitu.

Zbornica se pridružuje zbiranju podpisov

Zato so se pridružili zbiranju podpisov za razpis referenduma o tem zakonu. Do 6. novembra jih morajo zbrati 40.000. Po besedah Moletove je zbranih nekaj tisoč podpisov, a glede na dinamiko zbiranja v zadnjih dneh bi jih lahko zadosti zbrali. Imajo pa po njenih besedah težave z vlogami z elektronskim podpisom, ki naj ne bi bile popolne.

referendum drugi tir Zdravje Obeta se nam nov referendum

Čebašek-Travnikova je ob tem poudarila, da je referendum zadnja možnost, ki jo omogoča sistem, da bi preprečili veljavnost zakona. Imajo sicer pripravljen alternativni načrt, če ne bodo uspeli z referendumom, a o tem še ni želela govoriti.

Komentarjev 8
  • letalec 17:38 27.oktober 2017.

    Sram je lahko tiste zdravnike, ki še ob tako dolgih čakalnih dobah v javnem zdravstvu, zahtevajo povečanje plač do enormnih zneskov. Tistem njihovem "Koštrunu" bi bilo dobro zvrtati luknjo v kolenu, pa ga dati v čakalno vrsto v našem javnem ...prikaži večm zdravstvu. Potem bi se pa lahko hitro nekaj uredilo. SRAMOTA!

  • brencl47 17:56 26.oktober 2017.

    Ta ministrska krapavca naj se čimprej pobere, gre lahko tudi ciprese gnojit - bo še edina korist. Čakalne vrste ne povzročajo zdravniki, marveč zavarovalnica s svojimi brezzveznimi centralnoplanskimi programi. Prav tako je po delovni zakonodaji zdravnikom onemogočeno delo s zakonsko ...prikaži več določenim številom delovnih ur in nadur. Zmanjševanje koncesij in dovoljenega dela izven zdravstvene inštitucije, pa bo samo povečalo čakalne vrste. Rešitev je samo v sprostitvi programov.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:25 26.oktober 2017.

    Spizdijo naj čim prej,nam pa s tem omogočijo koriščenje zdravstvenih uslug po želji in kjerkoli?S tem načinom izsiljevanja si samo še povečujejo jezo pacinetov in ni več delč dan,ko bo spet kakšen ranocelnik zalegel namesto neprebojnega jopiča,in,da sami si to ...prikaži več delajo,da so vedno bolj osovražen ceh v državi,pizde požrešne!