Zdravje
14956 ogledov

Obdukcije razkrile nekaj zelo čudnega pri Japoncih

Operacija
Japonci veljajo za enega najbolj zdravih narodov na svetu in imajo največ živečih stoletnikov. Število stoletnikov že 47 let neprestano raste. Leta 2017 je bilo živečih že 67.482. Zato je še bolj zanimivo, kaj je razkrila obdukcija pri Japoncih.

Eden od vzrokov za visoko starost Japoncev je prehrana, imajo tudi odličen zdravstveni sistem. Kljub temu pa so znanstveniki odkrili, da ima vsak osmi Japonec kronične težave z ledvicami, kar je ena od največjih stopenj obolelosti od omenjene bolezni na svetu.

Deklica in konj Vizita za živali Ledvice in bolezni ledvic

Kaj so nefroni?

V raziskavi, ki so jo naredili pri avstralski Univerzi Monash, so znanstveniki analizirali zanimivo nasprotje - zdravje in bolezni Japoncev. Na obdukciji so analizirali 27 ledvic Japoncev in ugotovili, da imajo občutno manj nefronov (nefron je osnovna funkcionalna in morfološka enota ledvic) v svojih organih. V nefronu se v ledvično telesce iz krvi prefiltrira primarni seč, nato pa se v tubulnem sistemu določene snovi resorbirajo, druge pa secernirajo in na koncu nastane končni seč, ki priteče v zbiralca.
Manj je nevronov, slabše ledvice čistijo kri, rezultat pa so razna ledvična obolenja, kar vpliva tudi na celotno zdravje, na primer povišan krvni tlak, pišejo pri znanstveni reviji IFL Science. Na obdukciji so ugotovili, da je v ledvicah Japoncev 640 tisoč nefronov, pri Evropejcih pa kar 900 tisoč.

andrew cole Nekdanji rdeči vrag Šport Uspešno prestal presaditev ledvice

Okvara ledvic - dializa | Avtor: Profimedia Profimedia

Bili so siromašni

Pojasnil je po pisanju znanstvenikov kar nekaj. Eno je, da so Japonci bolj drobni. Drugo pa, da so vse ledvice pregledane na obdukciji pripadale ljudem rojenimi med leti 1940 in 1950, ko je šlo za čas siromaštva in lakote ter tudi slabih življenjskih pogojev na Japonskem. Znanstveniki dopuščajo tezo, da se je zaradi podhranjenosti njihovih mater v maternicah formiralo manjše število nefronov v njihovih ledvicah, pojasnjuje avtor študije dr. Go Kanzaki.

selena gomez Magazin Selena Gomez: Po presaditvi ledvice so se pojavili zapleti

Znanstveniki se nadejajo, da bi bile ugotovitve v pomoč zdravnikom pri predvidevanju nastanka visokega krvnega tlaka in ledvične bolezni. Bolezen ledvic se pogosto tiho in počasi razvija, do napredovale stopnje ledvične okvare. Na spletni strani zveze društev ledvičnih bolezni Slovenije pojasnjujejo, da se kronična ledvična bolezen začne po tiho in tako rekoč brez znakov. Prve večje težave bolnik pogosto občuti šele, ko se bolezen razvije do končne ledvične odpovedi. Prav zaradi tega jo pogosto odkrijejo naključno ob laboratorijskih preiskavah.

smoothie, napitek, zelenjava Zdravje Ta hrana bo varovala vaše ledvice

krvni tlak, pritisk | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Slovenci in obolenja ledvic

Bolezen je danes tudi pri nas zelo pogosta, ima jo vsaj eden od desetih odraslih ljudi in je večinoma posledica nezdravega načina življenja. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot dva tisoč pa se zaradi odpovedi ledvic zdravijo z dializo ali presaditvijo ledvice.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.