Zdravje
7028 ogledov

Od zdravnika do zdravnika s kartonom v rokah? Ne več dolgo ...

zdravstveni dom Ljubljana Saša Despot
Strateški svet za digitalizacijo bi odpravil papirno poslovanje med izvajalci zdravstvenih storitev.

Strateški svet za digitalizacijo pod vodstvom Marka Borisa Andrijaniča se je na področju zdravstva odločila za predlog ukrepov, ki lahko s pomočjo naprednih tehnologij rešujejo življenja, prihranijo milijone pri javnem naročanju in skrajšajo čakalne vrste. Skupno 40 ukrepov, ki so jih predlagali vladi, je ta že potrdila.

V sklopu člankov predstavljamo ključne ukrepe, ki so jih predstavile vodje delovnih skupin na področju javne uprave in digitalne družbe, gospodarstva in podjetniškega okolja, zdravstva, izobraževanja, novih tehnologij in digitalne diplomacije.

Odprava papirnega poslovanja med izvajalci storitev, digitalizacija cenikov in obračunov zdravstvenih storitev ...

Igor Zorko, vodja delovne skupine za digitalizacijo zdravstva, je na novinarski konferenci dejal, da smo v času koronakrize ugotovili, kako pomembna je digitalizacija zdravstva ter dostop do tehnologij za vse bolnike in državljane. Pripravili so sedem ključnih ukrepov.

  1. Uvedli bi oddaljeno digitalno oskrbo na domu, t. i. e-oskrbo. "V prvem koraku bi uvedli storitev za pet tisoč najbolj ogroženih starostnikov, invalidov in kroničnih bolnikov, ki bi s tem dobili učinkovito in preizkušeno oskrbo na domu," je pojasnil Zorko.
  2. Vzpostavili bi t. i. telemedicino za onkološke in kronične bolnike, s tem pa bi vzpostavili pogoje za širjenje telemedicine tudi na druga področja v zdravstvu. 
  3. Zagnali bi mobilno aplikacijo za e-zdravje, s katero bi razširili dostopnost do zdravstvenih podatkov, ki jo že imamo na zVEM z dodatnimi funkciji in dodatno poenostavljenim sistemom avtentikacije, s katerim bi lahko pokrivali področja, kot so naročanje na zdravstvene preglede, komunikacija z zdravstvenim osebjem, dostop do certifikatov ... 
  4. Odpravili bi tudi papirno poslovanje med izvajalci zdravstvenih storitev. Digitalizirali bi tiste podatke in dokumente pacientov, ki so potrebni ob izvajanju zdravstvenih storitev. "To pomeni, da kartonov in drugih dokumentov ne bi več nosili s seboj v času zdravljenja," je pojasnil Zorko. 
  5. Digitalizirali bi cenike in obračune zdravstvenih storitev na zdravstveni zavarovalnici, s čimer bi omogočili večji nadzor, vzpostavili enoten obračunski sistem ter poenostavili in optimizirali način obračuna. 
  6. Vzpostavili bi tudi enoten sistem šifrantov in standardizacijo na področju zdravstva. To bi po Zorkovih besedah omogočilo večjo komunikacijo in povezovanje, posamezni sistemi pa med seboj ne bi bili več ločeni, temveč bolj povezani in bi hkrati omogočili bolj učinkovito izvajanje zdravstvenih storitev.
  7. Uvedli bi še enotno digitalizirano in pregledno javno naročanje za zdravila in medicinske pripomočke. "Z digitalnimi orodji bi omogočili večjo transparentnost in učinkovitost naročanja in zagotavljanja primernih medicinskih pripomočkov in zdravil v zdravstvenem sistemu," je še povedal Zorko.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • namor7 14:35 23.junij 2021.

    Zdravstvo se obremenjuje z digitalizacijo. Prvo naj rešijo nedelo določenih zaposlenih.

  • miho 07:33 23.junij 2021.

    Od kdaj se pri zdravniku dobi karton, da ga neseš k drugem zdravniku? Jaz ga še nikdar nisem nosil naokrog. Prav rad pa bi dobil vpogled v to, kaj je res v kartonu, ne pa samo v izbrane izvide, ki ...prikaži več mi jih da osebna zdravnica, če prosim zanje. Celega kartona mi pa nikdar ne da na vpogled.

  • jakec1575 23:46 22.junij 2021.

    Kdo bo zagotovil 100% vsrnost in anonimnost skupnih baz? Jansa? Komaj cakam.