Zdravje
42215 ogledov

Odkritje: Vaše oči razkrivajo, koliko časa boste živeli

Oči, oko, vid Profimedia
Pesniki pravijo, da oči ponujajo »okno v dušo«, vendar imajo veliko skupnega z vašim zdravjem. Odkritje znanstvenikov utegne biti prelomno.

Enostavne, hitre, poceni in neinvazivne slike mrežnice bi lahko v prihodnosti uporabili za odkrivanje procesa staranja, ki je lahko hitrejše, kot bi lahko sklepali glede na dejansko starost ljudi, je pokazala nova raziskava, ki ko je pripravil Center za očesne raziskave v Avstraliji. Študija je bila objavljena v znani znanstveni reviji British Journal of Ophthalmology.

Oči lahko razkrijejo veliko o vašem zdravju. Suhe oči so lahko znak revmatoidnega artritisa. Visoka raven holesterola lahko povzroči nastanek belega, sivega ali modrega obroča okoli obarvanega dela očesa, imenovanega šarenica. Bakreno zlat prstan, ki obkroža šarenico, je ključni znak Wilsonove bolezni, redke genetske motnje, zaradi katere se baker kopiči v možganih, jetrih in drugih organih, kar upočasnjuje zastrupitev telesa.

Vas po zaužitju aspirina srbi koža? Razmislite o možnosti preobčutljivosti ali a Zdravje Znanstveniki razblinili največji mit o aspirinu

In to še ni vse: poškodbe krvnih žil v očesnem ozadju, imenovane mrežnica, so lahko zgodnji znaki poškodbe živcev zaradi sladkorne bolezni, visokega krvnega tlaka, bolezni koronarnih arterij, celo raka, pa tudi glavkoma in starostnih bolezni. 

Pregled vida, pregled oči, oko, vid, okulist | Avtor: Profimedia Profimedia

Preverjanje znakov bolezni je ključni razlog, zakaj vam zdravnik ob pregledu razširi oči. Nova študija, za katero  avtor študije dr. Mingguang He, profesor oftalmološke epidemiologije na Univerzi v Melbournu, pravi, da je prva te vrste, razkriva, da bi nam mrežnica morda lahko zagotovila tudi enostaven, neinvaziven način za določitev resnične biološke starosti našega telesa – ki lahko odraža našo kronološko starost ali pa tudi ne, piše CNN.

Umetna inteligenca omogoča napredek v znanosti

"Kronološka starost je glavni dejavnik tveganja za starostno šibkost, bolezen in smrt. Vendar pa obstaja velika variabilnost zdravstvenih rezultatov med posamezniki iste kronološke starosti, kar pomeni, da je stopnja staranja posameznika heterogena. Biološka starost, ne kronološka starosti, lahko bolje prikaže zdravje in proces staranja,« pojasnjujejo avtorji študije.

Mednarodna skupina znanstvenikov je je z namenom, da bi ugotovila, ali je razlika med biološko starostjo osebe in kronološko starostjo (dejansko starostjo) lahko kazalnik nevarnosti za smrt, uporabila model globokega učenja ali umetne inteligence.

zolgensma zdravljenje UKC Ljubljana Zdravje Enoletni deček danes v Ljubljani prejel zdravilo, po katerega je šel Kris v ZDA

Ugotovitve so potrdile rezultate prejšnjih raziskav in hipotezo, da je mrežnica med staranjem dovzetna za kumulativne poškodbe in da je lahko dokaj natančno orodje za ocenjevanje hitrosti staranja.

Staranje prebivalstva bo povzročilo pritisk na zdravstvene sisteme

"Koliko nam je znano, je to prva študija, ki kaže na razliko v biološki starosti mrežnice glede na starost kot biomarker staranja," so zapisali avtorji študije. Rezultate te raziskave bi lahko uporabili za potrebe javnih zdravstvenih sistemov.

Ocenjuje se namreč, da bo do leta 2050 število starejših od 60 let doseglo 2,1 milijarde, in kot poudarjajo avtorji študije, "starajoče se prebivalstvo predstavlja velik pritisk na zdravstvene sisteme."

Demenca, Alzheimerjeva bolezen | Avtor: Profimedia Profimedia

V zadnjih letih je bilo razvitih več indikatorjev biološkega staranja na podlagi vzorcev tkiv in celic, določenih kemikalij v telesu in slik organov. Kažejo razliko med biološkim in kronološkim staranjem, vendar so te tehnike polne dvomov o etiki in zasebnosti ter so pogosto invazivne, drage in dolgotrajne.

Novak Đoković Svet Slovenci za Đokovića iščejo zdravilo proti covidu-19

Vse več nedavnih študij pa kaže, da bi lahko bila mreža majhnih žil v mrežnici zanesljiv pokazatelj splošnega fizičnega zdravja ter cirkulacijskega sistema in možganov.

"Mrežnica velja za okno v celotno telo, saj ima podoben embrionalni izvor, fiziološke značilnosti in anatomske strukture z vitalnimi organi, kot so srce, možgani in ledvice," je ugotovila ekipa.

Velik raziskovalni vzorec

Za svoje raziskave so raziskovalci najprej razvili model globokega učenja, da bi ugotovili, ali bi lahko natančno napovedal starost osebe na podlagi slik zadnje notranje površine očesa in ugotovili, ali obstaja razlika med biološkimi mrežnicami. 

Raziskovalci so uporabili 80.169 slik, posnetih na 46.969 odraslih, starih od 40 do 69 let, ki so bile shranjene v zbirki podatkov Združenega kraljestva Biobank. Ta zbirka podatkov je bila ustvarjena v veliki populacijski študiji, ki je vključevala več kot pol milijona Britancev srednjih let in tudi starejših oseb.

Vročina, ženska | Avtor: Profimedia Profimedia

Rezultati so pokazali, da obstaja močna korelacija med ocenjeno starostjo mrežnice in dejansko starostjo – računalniški model, ki temelji na slikah mrežnice, je lahko z natančnostjo določil dejansko starost ljudi.

V naslednjem koraku so znanstveniki poskušali ugotoviti razliko med starostjo mrežnice in dejansko starostjo. V povprečnem obdobju spremljanja 11 let so ga pregledali pri preostalih 35.917 udeležencih. V tem času je umrlo 1871 (5 %) udeležencev.
Od tega jih je 321 (17 %) umrlo zaradi bolezni srca in ožilja, 1.018 (54,5 %) zaradi raka, 532 (28,5 %) smrti pa je bilo zaradi drugih vzrokov, vključno z demenco. Delež ljudi, za katere je bilo ugotovljeno, da se starajo hitreje od kronološke starosti (čigar mrežnice so bile starejše od njihove dejanske starosti) s starostnimi razponi, višjimi od 3,5 in 10 let, je bil 51%, 28% oziroma 4,5%.

laboratorij analiza bakterij Ni covid-19 Zdravje To je zdaj najpogostejši vzrok za smrt

Ugotovitve so pokazale, da je bila velika starostna vrzel mrežnice v kronološki starosti pomembno povezana s povečanim tveganjem smrti – z 49 % na 67 %. To velja za vse vzroke smrti, razen za bolezni srca in ožilja ter raka. Izkazalo se je, da vsako leto starostna razlika med mrežnico in kronološko starostjo poveča tveganje smrti za približno 2 % zaradi katerega koli vzroka in za približno 3 % za posebne vzroke, razen bolezni srca in ožilja ter raka.

Srce, infarkt | Avtor: Profimedia Profimedia

Medicina preprečuje smrti

Avtorji ugotavljajo, da se je število smrti, povezanih s srčno-žilnim sistemom, v zadnjih letih zmanjšalo, saj medicina še naprej preprečuje, kar bi bilo nekoč za številne ljudi usodno. To pomeni, da je zdravje mrežnice še vedno lahko pomemben kazalnik zdravja srca in ožilja, kljub dejstvu, da študija ni ugotovila povezave med starostno razliko mrežnice in umrljivostjo zaradi bolezni srca in ožilja.

Komentarjev 3
  • Gretchen_Brown 13:29 24.januar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:36 23.januar 2022.

    Stara indijska in kitajska medicina to uporabljata že stoletja in to brez pomoči sodobne tehnologije. Delata pa to obe medicini z večjo spoštljivostjo do pacienta in njegovega telesa, z celostno obravnavo telesa in z bistveno menj pohlepa kot uradna medicina.

  • PasjaProcesija 20:05 23.januar 2022.

    V imenu dežurnih brihtnežev izrekam nekaj čez znanost in zdravstvo. Stavek si izberite sami. Saj oni bi napisali kaj, pa ne razumejo članka.