Zdravje
34872 ogledov

Znanstveniki razblinili največji mit o aspirinu

Vas po zaužitju aspirina srbi koža? Razmislite o možnosti preobčutljivosti ali a Žurnal24 main
Nova odkritja kažejo, da lahko uporaba zdravila privede do težjih stranskih učinkov, a potrebne so dodatne raziskave.

Aspirin že desetletja velja za eno najučinkovitejših zdravil pri preprečevanju srčnega infarkta ali kapi. Je blag analgetik, znižuje temperaturo in se uporablja tudi v trenutkih splošnega slabega počutja.

Po mnenju New York Timesa bi se zdravniki morali vzdržati rutinskega predpisovanja aspirina ljudem, ki jim grozijo srčno-žilne bolezni. Ameriški strokovnjaki so namreč ugotovili, da obstaja veliko tveganje resnih stranskih učinkov, ki odtehtajo možne koristi zdravila, ki je do nedavnega veljalo za poceni sredstvo za boj proti tovrstnim boleznim.

Priporočilo za preventivno jemanje aspirina naj bi tako veljalo za osebe, mlajše od 60 let, ki doslej niso doživele srčnega infarkta. Vsi starejši pa ga ne bi smeli jemati preventivno, niti v majhnih odmerkih do 100 miligramov, razen če je njihovo telo že navajeno na zdravilo ali pa so že doživeli srčni napad.

Strokovnjaki priporočajo, da se bolniki v vsakem primeru posvetujejo s svojimi zdravniki ali farmacevti.

''Ne moremo jasno reči, da bi moral vsak, ki ima povečano tveganje za srčni infarkt ali bolezni srca, jemati aspirin. Moramo biti pametnejši in preveriti, ali obstajajo boljši načini za preprečitev teh stanj,'' je za NY Times povedal dr. Chien-Wen Tseng iz delovne skupine, ustanovljene za preučevanje tega vprašanja.

Dosedanje raziskave šestnajstih strokovnjakov pod okriljem Uprave za hrano in zdravila (FDA) so pokazale jasno povezavo med krvavitvami in redno uporabo tega zdravila:''Seveda vsem priporočamo, da se pred prenehanjem uporabe aspirina posvetujejo s svojim zdravnikom, zlasti tistim, ki so že imeli srčni infarkt,'' je dodal.

Nove smernice, izdane s strani FDA, še niso posodobljene in izdane, saj bo javna obravnava predvidoma trajala do sredine novembra, vendar osnutek dokumenta že obstaja.

''Z analizo literature smo prišli do zaključka, da pri uporabi aspirina ni ravnovesja - več je lahko škode zaradi krvavitev kot koristi pri preprečevanju srčnih napadov. In to niso običajne krvavitve iz nosu, lahko pride do resnih krvavitev v možganih,'' je zapisal eden od avtorjev študije, dr. Amit Khera.

Strokovnjaki tudi opozarjajo, da čeprav uporaba aspirina zmanjšuje tveganje za srčni infarkt ali možgansko kap, ni jasnih dokazov o nižji umrljivosti zaradi teh bolezni med prebivalstvom, ki je redno jemalo priljubljeno zdravilo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • munja 08:50 14.oktober 2021.

    Zgodaj so se zbudili tile strokovnjaki. Lahko jim verjameš ali pa tudi ne. Vsa zdravila imajo stranske učinke, je pa res, da je tudi vsak človek drugačnega ustroja.

  • optimist11 18:07 13.oktober 2021.

    Pa to vam stalno pišem. Vsako zdravilo ima stranske učinke- nekatera tudi zelo hude, da jih moraš jemati pod nadzorom. In potem naivneži mislijo da na stotine miljonov cepljenih ne bo nihče umrl.

  • Tamela_Zielinski 16:06 13.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦