Zdravje
6306 ogledov

Zadnji podatki: Odlične novice se še nadaljujejo

mestni utrip Saša Despot
Število novih okužb se je v primerjavi s prejšnjo soboto močno znižalo.

V soboto je bilo s 1.059 testi PCR potrjenih 26 okužb z virusom SARS-CoV-2. Delež potrjenih okužb tako znaša 2,5 odstotka, kar je 62,9 odstotka manj kot prejšnjo soboto.

Padec števila okužb v primerjavi s prejšnjo soboto je kar 71,4 odstotka. Prejšnjo soboto je bilo namreč potrjenih 91 novih okužb. Opravljenih je bilo 1.376 testov PCR, delež pozitivnih pa je znašal 6,6 odstotka. 

Sedemdnevno povprečje novih primerov še naprej pada. Trenutno znaša 76,3. Prav tako se po podatkih Sledilnika znižuje 14-dnevna incidenca na sto tisoč prebivalcev, ki je 76,2. 

V bolnišnicah je še vedno več kot 100 bolnikov s covidom-19, natančneje 102 bolnika. Zdravljenje na intenzivni negi jih potrebuje 37. Spodbudna novica je, da v tem tednu beležimo že drugi dan, ko za posledicami covida-19 ni umrl nihče. 

Novice: Nov zakon: bo cepljenje obvezno in globe višje? - Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Z enim odmerkom cepljenih skoraj 800 tisoč ljudi

Po zadnjih podatkih je bilo v Sloveniji z enim odmerkom cepljenih 799.117 ljudi, kar predstavlja 38,1 odstotka celotne populacije. Z vsemi odmerki je bilo cepljenih 593.482 ljudi oziroma 28,3 odstotka celotne populacije. Cilj še naprej ostaja 60-odstotna precepljenost prebivalstva. 

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da bi v primeru širjenja različice delta, ki velike težave povzroča v Veliki Britaniji, bila potrebna še precej višja precepljenost prebivalstva. Da je za varnost prebivalstva potrebna 80- do 90-odstotna precepljenost z dvema odmerkoma cepiva, je v intervjuju za zurnal24.si poudarila tudi Alemka Markotić, direktorica infekcijske klinike v Zagrebu, članica tako glavnega hrvaškega štaba civilne zaščite kot štaba za boj proti covidu na ministrstvu za zdravje. 

Vlada uvedla še oranžni seznam

Na petkovi seji je vlada sprejela pomembno novost, ki vpliva na vse, ki dopustujejo ali odhajajo na izlet na Hrvaško. Večji del sosednje države je namreč na oranžnem seznamu, kar pomeni, da je ob vrnitvi v Slovenijo potreben hitri test oziroma potrdilo o prebolelosti ali cepljenju, kdor omenjenih pogojev ne bo izpolnjeval, bo moral v desetdnevno karanteno. 

Katere države so po novem na oranžnem seznamu in katere na zelenem, lahko preberete tukaj. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Brenda_Elkins 11:12 20.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦