Zdravje
33882 ogledov

Okužen z opičjimi kozami na nabito polnem vlaku: "Ne skrbi me, nisem gej"

Moški, okužen z opičjimi kozami @arturohenriques
Slika moškega na nabito polnem vlaku, ki je najverjetneje okužen z opičjimi kozami, je med ljudmi povzročila zaskrbljenost. Zdravniki opozarjajo, da je bolezen treba vzeti resno, obenem pa skušajo razbliniti napačno predstavo o virusu, ki se širi.

Slika kužnega potnika je bila posneta 15. julija, kasneje pa jo je na Twitterju delil zdravnik, ki ga je opazil. Čeprav ni mogoče z vso gotovostjo trditi, da ima moški na sliki opičje koze, pa so na njegovi nogi vidni mehurji in izbokline, ki so značilen simptom bolezni. Zdravnik je ob tem dodal, da je bil moški prepreden s tovrstnimi izpuščaji od glave do pet.

Do dogodka je prišlo na podzemni železnici v Madridu. Zdravnik je previdno pristopil do moškega in ga vprašal, zakaj je med ljudmi na podzemni železnici, če ima opičje koze, namesto v karanteni. Odvrnil mu je, da mu njegov osebni zdravnik ni naročil, naj ostane doma in se izolira, temveč le, naj nosi masko. 

Moškemu je zdravnik nato skušal razložiti, da so mehurji na njegovem telesu vir širjenja okužbe, namignil mu je, da morda ni dobro razumel navodil osebnega zdravnika. "Pa saj se ne bom dotikal jajc," naj bi mu zabrusil nazaj.

Gospo, ki je sedela zraven potencialno okuženega moškega, je nato vprašala, ali jo skrbi, da bo tudi sama zbolela, na kar je odvrnila, da "ni gej" in se torej po njenem ne more okužiti.

V petek je sicer špansko ministrstvo za zdravje poročalo o 4298 ljudeh, okuženih z virusom, kar je največ v Evropi. Od tega je 3500 okuženih moških, zabeležili so tudi prve smrtne žrtve.

laboratorij analiza bakterij Zdravje Zdravje Opičje koze: Umrla dva mlada moška

Primer okuženega z opičjimi kozami na podzemni železnici je "res zaskrbljujoč", je za Yahoo News Australia dejal Paul Griffin, direktor oddelka za nalezljive bolezni ter izredni profesor medicine na Univerzi v Queenslandu. Prenos bolezni je sicer dokaj lahko preprečiti, ker so opičje koze hitro vidne, a je treba okužene nujno izolirati. 

"Toda če ljudje tega ne jemljejo resno in se ne izolirajo, lahko to zagotovo olajša širjenje in naredi nekaj, kar bi morali zlahka imeti pod kontrolo, veliko bolj zahtevno," je dodal.

O bolezni kroži veliko mitov

Ob tem je poudaril, da se je o opičjih kozah razširilo že veliko mitov, zlasti o tem, kako se širijo. Širjenje namreč večinoma poteka s tesnim stikom kože na kožo z okuženo krvjo ali telesnimi tekočinami, je pojasnil profesor Griffin. Nošenje maske širjenja ne bo ustavilo.

Vsakdo lahko zboli za opičjimi kozami, če ima tesen fizični stik z okuženo osebo. Profesor Griffin je poudaril, da je pomembno, da bolezni ne stigmatiziramo. "Čeprav je zelo pomembno, da ugotovimo, kdo je najbolj ogrožen, in to tveganje poskušamo spremeniti tako, da se približamo tem skupinam in jim damo prave nasvete, moramo biti zelo previdni, da ne bomo diskriminatorni ali stigmatizirali ljudi," je dejal.

Opičje koze namreč niso spolno prenosljiva bolezen, a ker večino primerov trenutno predstavljajo geji, posebno pozornost namenjajo osveščanju te skupnosti. 

"Zagotoviti moramo, da ljudje razumejo, da čeprav obstajajo določene skupine, ki so izpostavljene večjemu tveganju, virus ni izključno v teh skupinah in da morajo vsi ravnati previdno," je dejal.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar _lolekbolek_
    _lolekbolek_ 07:31 02.avgust 2022.

    Dejte še mozolje začeti tretirati, kot smrtno nevarno infekcijo.

  • dr.smith 06:44 02.avgust 2022.

    to so pedrice. tako kot so vodene koze = norice.

  • rd2dmk2 17:52 01.avgust 2022.

    mislim da ste mal zgrešil, ni problem tolko v farmaciji, kot v odnosu ljudi. če bi ljudje vedeli da poleg pravic obstajajo tudi dolžnosti, bi se v času korone ( pa tudi gripe, pljučnice , itd ) samoizolirali in poskrbeli ...prikaži veči da bolezen pri njih mine hitro in učinkovito in da ni prenašanj naokoli. tako pa jest sem bog in lahk počnem karkoli. sem kužen in bolan pa šlatam jabolka in hruške v delikatesi pa še kaj in to vas nič ne briga. tud če vas mlatim z kolom (berglo ) nič bat, kar snemite.