Zdravje
6671 ogledov

Opozorila: Necepljenost najbolj ogroža to skupino prebivalstva

Covid-19 Epa
Cepljenje je ključno v boju z epidemijo covida-19, so poudarili na novinarski konferenci Slovenske medicinske akademije.

Po besedah predstojnika katedre za mikrobiologijo in imunologijo ter rednega profesorja na ljubljanski medicinski fakulteti Alojza Ihana smo trenutno v fazi epidemije, ko lahko rečemo, da se epidemija bliža koncu v smislu, da bomo v prihajajoči zimi kot populacija vzpostavili nov odnos z novim virusom.

Ker je trenutno v porastu hitro nalezljiva različica koronavirusa, t. i. različica delta, bomo vsi, ne glede na odstotek precepljenosti prebivalstva, prišli v stik z eno obliko virusa. Bolj varno pa je, če v stik z virusom pridemo preko cepiva, saj na ta način v telesu nastanejo protitelesa, s čimer telo vzpostavi imunski sistem, posledično pa je ob okužbi potek bolezni blažji. "Cepljen človek je epidemiološko bolj varen," je poudaril Ihan.

Necepljenost najbolj ogroža necepljene

"Vsak dan znova dokazuje, da cepljenje varuje. Necepljenost pa najbolj ogroža necepljene, ki jih je največ med hospitaliziranimi s hudim potekom bolezni," opozarja tudi komisija RS za medicinsko etiko. "Namesto nasprotovanj, spletnih prepirov, groženj, sovražnosti potrebujemo enovit skupen nastop," je komisija zapisala v mnenju, ki ga je prebral predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina.

Komadina je opozoril tudi, da se ob velikem prilivu bolnikov zaradi covida-19 v bolnišnice zmanjšuje dostopnost za bolnike z drugimi boleznimi. Tako po njegovih besedah kolegi nekaterih kirurških strok beležijo večji priliv bolnikov z novo odkritimi karcinomskimi boleznimi z metastazami kot pred epidemijo. Pod rastočimi pritiski pa je tudi zdravstveno osebje.

Pravnik glede omejevanja

Temeljno pravno vprašanje, ki se zastavlja z epidemijo, pa je bo besedah pravnika, zaslužnega profesorja ljubljanske in mariborske pravne fakultete Janeza Kranjca, kako najti "pravno korektno možnost omejevanja tistih dejavnosti, ki pomenijo temeljno tveganje za širjenje oz. poglabljanje bolezni". Pri tem gre za tehtanje med posameznimi temeljnimi človekovimi pravicami in ugotovitvami stroke, ki terjajo določena ravnanja, ki po svoji vsebini pomenijo omejevanje teh pravic, je pojasnil Kranjc.

Razveljavitev oz. omejitev teh pravic pa lahko nastopi začasno, in sicer ko to zahtevajo pravice drugih oz. ko po besedah Kranjca to zahteva interes skupnosti. "Ko govorimo o pandemiji, pa lahko rečemo, da je interes celotne skupnosti, da se najde pot, ki bo te glavne posledice epidemije zmanjšala oz. preprečila." Slovenska ustava takšno omejevanje pravic tudi dopušča, in sicer v primeru izrednih razmer in skladno z zakonom.

Cepljenje Covid-19 Zdravje Resne razprave. Pri nas obvezno cepljenje za to skupino ljudi?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • JONIJONI 23:00 31.avgust 2021.

    Če bi komu bilo res mar, da se ne okuži ranljivih, bi jih izolirali in ne posiljevali nas zdravih s cepivom, za katero že vrabci čivkajo, da ne nudi sterilizacijske imunosti!!! Jaz sem prebolel brez problema, s tednom prehlada. 2 ...prikaži več meseca po prebolelosti sem naredil test za protitelesa, ki tudi kaže prebolelost. Tako, da se resnično nimam namena cepit, kvečemu najti okuženega, da upgrejdam protitelesa. ;)

  • rd2dmk2 21:01 31.avgust 2021.

    mene neki zanima vi pametni dohtarji, nekdo , ki pokadi 20 cigaret na dan, ne poje nič zelenjave in sadja, ne poskrbi za dober imunski sistem telesa, da ne omenjam da kdaj pa kdaj poje kakšen jugurt in kefir, kolk ...prikaži večk njemu pomaga tisto usrano cepivo. a mi lahko kdo obrazloži zakaj so rizična skupina starostniki ? ker njihovo telo ni sposobno ustavrit dober imunski sistem.jih cepivo reši ? NE ! reši jih velika doza vitaminov, mineralov, sonca, sočen šnicl, velika skleda solate in sreča in veselje.

  • dani5 20:58 31.avgust 2021.

    Marketing za robo, ki jo nihče noče. Zakaj posiljujejo s tem, če vidijo, da ne pomaga. Naj cepljene začnejo testirat. Beović, Krek, Ihan, Pokorn itd. Kje imate dokaze za svoja ravnanja?

Sorodne novice