Zdravje
13797 ogledov

Resne razprave. Pri nas obvezno cepljenje za to skupino ljudi?

Cepljenje Epa
Obvezno cepljenje za to starostno skupino naj bi bila ena od možnosti boja z epidemijo covida-19.

Cepljenje je ključno v boju z epidemijo covida-19, so poudarili na novinarski konferenci Slovenske medicinske akademije. Spregovorili so o strokovnih, etičnih in pravnih vidikih preventivnih ukrepov v boju z epidemijo. Med drugim je bila kot ena od možnosti, o kateri poteka razprava, omenjeno tudi obvezno cepljenje za starejše od 50 let.

Ob tako velikem številu cepljenih po svetu smo lahko že zelo prepričani o varnosti cepiv, je poudarila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Za izboljšanje precepljenosti v Sloveniji, kjer cepljenje napreduje počasneje kot v drugih evropskih državah, imajo po njenih besedah ogromno vlogo mediji, pri čemer gre za spodbujanje cepljenja, pa tudi informiranje o cepljenju, saj bo informirana oseba težje verjela vsem proticepilnim idejam.

Obvezno za te skupine ljudi?

Za zaposlene, ki so poklicno v stiku z ranljivimi skupinami prebivalstva, v zdravstvu, socialnem varstvu, tudi šolstvu, bi po besedah Beovićeve moralo biti cepljenje obvezno. Ne iz naslova zakonodaje, ampak iz ocene tveganja na delovnem mestu, je pojasnila. Tudi cepljen zdravstveni delavec sicer lahko okuži bolnika, a je pri necepljenem zdravstvenem delavcu ta verjetnost nekajkrat večja. Zato morajo zdravstveni delavci in organizacije skrbeti za to, da storijo vse, da je delovno okolje varno.

Po besedah Beovićeve v zdravniških krogih poteka tudi razprava, ali bi bilo glede na kritičnost situacije vendarle pametno predlagati, da se uvede splošno obvezno cepljenje proti covidu-19, in sicer za rizično skupino starejših od 50 let. Pri tem je Beovićeva pojasnila, da v Sloveniji že poznamo obvezno cepljenje za otroke za določene bolezni in da je tudi ustavno sodišče, ko je o tem presojalo, menilo, da ima država dolžnost, da zaščiti državljane pred tveganji, ki jih predstavljajo določene infekcijske bolezni.

Uvedba testiranja za cepljene po njenih besedah trenutno ni potrebna, glede poživitvenega odmerka za že cepljenje pa po njenih besedah razprava znotraj posvetovalne skupine za cepljenje še poteka.

Šola Slovenija Poklukar: V jeseni cepivo tudi za mlajše otroke Covid-19 Covid-19 Zdravje To je eden od razlogov, da tudi cepljeni obolevajo za covidom

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 25
 • egon 22:20 02.september 2021.

  Gospa Beovič, vse lepo in prav. Morda pa sem kje spregledal, da boste za obvezno cepljenje morali vi oz. zdravnik podpisat, da se cepimo na vašo zahtevo in odgovornost. Konec je s podpisi "na lastno odgovornost."

 • Avatar jezeran
  jezeran 07:20 01.september 2021.

  izgleda se res hočejo znebiti vseh penzionistov. Ni denarja za penzije več

 • vera23 06:06 01.september 2021.

  A se ji je do konca zmešalo?

Sorodne novice