Zdravje
67265 ogledov

Opozorilo: Še 24 bolnikov oddaljeni od uvedbe pravila PC?

Intenzivna nega koronavirus Profimedia
Krivulje okuženih s korovairusom so se obrnile strmo navzgor. V nekaterih občinah je tedenski prirast več kot 300-odstoten. Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS) opozarja, kaj se utegne zgoditi na enotah intenzivne nege.

Število potrjenih novih primerov skokovito narašča. Tokrat je bilo potrjenih več kot dvakrat toliko primerov kot prejšnjo soboto. Narašča število ljudi, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Trenutno je takih 475 bolnikov s covidom-19 (455 dan pred tem), od tega jih 126 potrebuje zdravljenje v intenzivni terapiji, kar je sedem več kot dan pred tem. Umrlo je še pet ljudi, ki so zboleli za covidom-19. 

Tudi 400-odstotna rast

Na sledilniku covid-19 so objavili statistiko, ki razkriva, da je tedenski prirast okužb v nekaterih manjših občinah tudi 400-odstoten (Kobilje), med regijami pa daleč največjo tedensko rast okužb beležijo v obalno-kraški regiji (+127,2 %), najmanjšo pa v pomurski regiji (+68,1 %). Največ aktivnih okužb je trenutno v Ljubljani (2460), samo v zadnjih 24 urah se je na novo okužilo 292 oseb.
Na IJS opozarjajo, da nas čaka težka jesen. "Če bomo tako nadaljevali, bomo v enotah intenzivne terapije presegli lanski drugi val, in to krepko," sporoča Matjaž Leskovar z Instituta Jožef Stefan (IJS) in opozarja, da je nujno, da dosledno izvajamo pravilo CPT in ostale ukrepe, le tako bomo odrešujočo pomlad dočakali s čim manj žrtvami. "A bomo zmogli izvajati ukrepe? Seveda bomo, saj ni tako težko," dodaja v zapisu.

Striktno preverjanje pogoja PCT nujno za uspeh 

Prepričan je, da zaradi pravila CPT popočitniški zagon družbe v septembru ni dvignil R (reprodukcijsko število), medtem ko je R lansko leto septembra zrastel za skoraj 100 %. "CPT je izredno učinkovit ukrep, če se dosledno izvaja, in deluje kot lockdown, s tem da imamo lahko odprto družbo," še dodaja.

Od PC oddaljeni le še 24 novih bolnikov na intenzivni negi?

Konec meseca septembra je strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar vladi predlagala uvedbo PC (preboleli, cepljeni), ki bi v celoti zamenjal pogoj PCT za vse zaposlene in uporabnike storitev, če bo epidemija še naraščala in bo število zasedenih intenzivnih postelj preseglo dve tretjini razpoložljivih kapacitet, kar pomeni 150 postelj. 

Covid intenzivna enota UKC Maribor | Avtor: Janez Lencl, UKC Maribor Janez Lencl, UKC Maribor

"Država bi funkcionirala odprto za tiste, ki so preboleli ali cepljeni, za tiste, ki ne izpolnjujejo tega pogoja pa bi šlo v principu za nek 'lockdown'," je pred mesecem dni dejala Logarjeva. Minister za zdravje Janez Poklukar je takrat potrdil, da vlada te možnosti ne izključuje. "Če bo treba, bomo sledili predlogu strokovne skupine," je dejal Poklukar in dodal: "Gre za ukrep, ki bi bil sprejet z namenom preprečiti zlom zdravstva."

Komentarjev 25
  • VinkoS 20:16 26.oktober 2021.

    Ali se testirajo samo necepljeni? Če se iskaže da bo od 150 na intenzivah več kot pol cepljenih ali se bo ustavilo cepljenje? Zakaj ne pišete o 2x cepljenih zdravnikih, ki so okužili paciente (na intenzivah) in so dobili, da ...prikaži več se vsak dan pred prihodom v službo samotestirajo in v primeru "nejasnega" (?) rezultata, morajo v službi opraviti hitri test in, če je potrebno še PCR? Van službe se nemoteno sprehajajo kjerkoli, ker imajo C od PCT in kdo ve koga so še okužili...

  • ana19 11:28 25.oktober 2021.

    Ne se zajebavat in lagat, kako imamo letos več okuženih, medtem, ko je več kot 50% precepljenih. Tu nekaj ne stima ali lazete, ali cepivo ne pomaga in imate ogrimno cepljenih okuženih🤮. Zagotovo so cepljeni tudi okuzeni in se večji ...prikaži veči cilj pa je čim vec lnudi cepit, da bojo posledično tudi umrli, saj tk je cilj, nar ne????

  • bobubob 09:50 25.oktober 2021.

    PCT je nesmisel, povzroči več škode kot koristi, Slostroka pa kot da tega ne ve.. ZAČNEJO NAJ ZDRAVITI. Zdrave naj pustijo pri miru, one s simptomi pa takoj na Ivermectin. In upad bo vsaj 70%, pa še specifičnih protiteles bo ...prikaži večo manj. Saj (razen v glavah) menda fizično nismo tako zelo drugačni od onih, ki to uspešno prakticirajo od začetkov tega 'globalnega cepilnega fašizma'.