Zdravje > Otrok
24 ogledov

10 najslabših nasvetov staršem

Starši in otroci Profimedias
Na forumih in v javnosti med starši potekajo žgoče razprave, ali je prav, da starš otroka kaznuje s tepežem. Kakšen odziv bi danes izzvale zgodovinske metode vzgoje?

Danes strokovnjaki trdijo, da ne smete nikoli dvignili roke nad otroka, v zgodovini pa so starši pogosto poslušali in izvajali nasvete, nad katerimi se danes lahko le zgražamo. Britanski Independent je izpostavil 10 najbolj groznih vzgojnih metod iz preteklosti.

1. V prenaseljenem Londonu je leta 1930 živela skupina ljudi, ki je starše, ki so živeli v višjih nadstropjih stanovanj, brez balkonov, učila, da morajo otroke zapirati v kletke z zunanje strani oken.

2. Leta 1962, v času kubanske krize, je ameriški pediater Walter Sackett starše opozoril, da je edini način, da se izognejo vzgajanju socialističnega otroka, da jim izkazujejo čim manj ljubezni. Sackett je napisal: "Če otroke naučimo, da bodo dobili vse kar si želijo, moramo priznati, da obstaja možnost, da bomo v njih zasadili seme socializma."

3. Leta 1916 sta zakonca Sandler, oba zdravnika, opozorila, da lahko dojenčki, če so mame med dojenjem jezne, dobijo kolike (krče gladkega mišičevja). Opomnila sta tudi, da bodo zaskrbljene ali otožne matere ostale brez mleka za dojenje.

4. V začetku 20. stoletja so staršem pogosto govorili, da morajo novorojenčka prekriti od glave do pete z mastjo, olivnim oljem ali svežim maslom. Svojega "mariniranega otroka" so lahko umili šele čez dva tedna.

5. Stoletje nazaj so ženskam govorili, da je najboljši način, da pozdravijo boleče bradavice po dojenju, da jih namažejo z borovo kislino. Spojino se danes uporablja v industrijskih pesticidih.

6. V 19. stoletju so dojenčki redno dobivali opij za zdravljenje astme in razdražljivosti. Eno od podjetij je proizvajalo celo tablete z opijem za zdravljenje kašlja z okusom višnje.

7. Leta 1999 je britanski politik David Blunkett najavil varnostni paket, ki je vključeval seznam internetnih strani, ki jih lahko otroci obiskujejo. S tem, da so starši lahko spremljali prav vsak "online korak" svojega otroka.

8. Staršem so še konec šestdesetih let prejšnjega stoletja svetovali, da rešujejo zdravstvene težave svojih otrok s pomočjo lobotomije. Na žalost so mnogi nasvet upoštevali.

9. V enem izmed priročnikov za starše iz 19. stoletja je bilo materam svetovano, kako pomembno je, da je glava otroka med spanjem vedno položena v smeri severa.

10. Neverjetno, a resnično je, da mnogi, celo danes trdijo, da utiranje alkohola na otrokove dlesni med rastjo zob blaži bolečino.

Komentarjev 3
  • spenjac 12:41 24.avgust 2015.

    7 se mi zdi čisto pravilno. če lahko žurnal zasleduje mene s piškotki, lahko tudi jaz otroka. glede 9: ali ni tako, da se tudi za odrasle priporoča spanje z glavo proti severu? 10. pa drži. žal je stranski učinek ...prikaži več "malo hujši", ker navajaš otroka na alkohol.

  • miho 08:21 24.avgust 2015.

    Ne vem, kaj je narobe s točkama 3 in 7.

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 06:51 24.avgust 2015.

    Št. 3 drži!