Zdravje > Otrok
5381 ogledov

10 navad odličnjakov: naučijo se več v krajšem času

domača naloga zvezek šola učenec učenka otrok Profimedia
Za vas imamo nasvete najboljših učencev, da bo tudi vaš otrok kmalu eden izmed njih.

Poslušanje pri pouku je najboljša oblika učenja, saj se otrok tako uči neposredno od učitelja. Prav tako sta odprt um in ambiciozen odnos začetek in osnova za boljše učenje.

Uspešni učenci imajo dobre učne navade in to običajno pomeni, da se naučijo čim več v čim krajšem možnem času. Seveda na kakovostno učenje vpliva veliko dejavnikov, kot so to dobri učni pogoji, dobro načrtovanje in strategija ter seveda motivacija.

10 navad uspešnih učencev:

- Gradivo je razdeljeno na manjše enote.

- Imate določen čas za učenje.

- Uči se vsak dan ob enaki uri.

- Postavljanje ciljev pomaga pri ohranjevanju osredotočenosti.

- Prvo se reši najtežja naloga.

- Pred učenjem se pregledajo zapiski.

- Med učenjem je telefon izklopljen.

- Pomoč prijatelja, ki mu gre snov dobro od rok, je vedno dobrodošla.

- Uči se tudi ob koncu tedna.

Starševska pomoč veliko pomeni

Zagotavljanje dobrih pogojev za učenje bo sčasoma ustvarilo tudi delovno navado. Otrok naj se uči v enem prostoru, prav tako odstranite zadeve, ki bi ga lahko zmotile. Strokovnjaki trdijo, da je pomembno, da je prostor uporaben in ne "prijeten na pogled". Poleg tega naj ima otrok na razpolago mizo, na katero lahko odloži vse, kar potrebuje za kakovostno učenje.

Šolar, otrok, učenje, šola, pouk, domača naloga | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako se pogovorite z otrokom o njegovih potrebah in prilagodite čas obrokov. Dogovorite se tudi o hišnem redu med učenjem, na primer o izklopu televizije ali radia, če se otrok uči v dnevni sobi.

 

Telefon naj ima samo takrat, ko mora sošolca vprašati o nejasni snovi. Prav tako je dobro, če svojega otroka spodbujate, da se uči več kot pa od njega zahteva učiteljica. Omogočite mu dostop do dodatnega gradiva, da bo imel vse informacije na voljo. Za to pridejo v poštev izobraževalni in dokumentarni filmi, knjige ali revije. Dandanes lahko tudi na spletu najdete veliko izobraževalnih gradiv, ne le za učenje, ampak tudi za ponavljanje. Za to poiščite razne teste, kvize in podobne stvari, s katerimi bo otrok lahko preveril svoje znanje.

Podpora pred testom

Veliko otrok je dan pred kontrolno nalogo precej nervoznih. Pri tem mu poskusite pomagati s pogovorom. Pogovorite se o morebitnih težavah, ki ga motijo, kot so to blokada, težave s pomnjenjem ali pomanjkanje motivacije.

Če opazite, da je otrok vidno živčen in nervozen, ga ne silite v učenje, saj nima smisla. Takrat je bolje, da si otrok vzame nekaj časa za počivanje in zabavo. K učenju naj se vrne po odmoru.

Pomembno je, da ne pozabite pohvaliti svojega otroka, ko dobi dobro oceno ali nalogo. To je zanj velika motivacija, da se še naprej tako trudi.

 

Glavobol Zdravje Vam bo razneslo glavo? To je 5 znakov, da imate preveč informacij Nasilje v šoli Hitro Zdravje Imajo otroci toksične prijatelje? V teh primerih ukrepajte!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice