Zdravje > Otrok
2308 ogledov

Donacija UKC-ju: Najmanjša deklica Erin je ob rojstvu tehtala samo 370 gramov

UKC LJ
Za te ranljive nedonošenčke pomembna čim manj agresivna oskrba.

V ljubljanski porodnišnici se rodi tretjina slovenskih novorojenčkov. Med njimi je vsako leto tudi okrog dvesto nedonošenčkov, ki ob rojstvu tehtajo manj kot 1,5 kilograma. Najmanjših, velikih komaj za dlan in težkih manj kot kilogram pa je več kot 80.

30 let Zdravje Tukaj se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. Najmanjši so veliki za dlan

"Transport in utero"

"Najmanjša deklica, sedaj že 3-letna Erin, je ob rojstvu tehtala samo 370 gramov. Ker je za oskrbo teh drobižkov pomembna odlična opremljenost oddelka z aparaturami in izobraženo ter izkušeno medicinsko osebje, v Sloveniji že več kot 30 let izvajamo »transport in utero« - kar pomeni, da se v Ljubljano premešča iz vseh slovenskih porodnišnic tiste nosečnice, ki jim grozi zelo prezgodnji porod. Na ta način je mesto rojstva za njih hkrati tudi najbolj varen kraj, kjer prebivajo prve tedne ali mesece po rojstvu," je povedala Lilijana Kornhauser Cerar, ki je tudi vodja službe za neonatologijo KO za perinatologijo ljubljanske ginekološke klinike.

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Za te ranljive nedonošenčke je pomembna čim manj agresivna oskrba,  kadar potrebujejo zaradi nezrelih pljuč pomoč pri dihanju, jim najprej pomagajo z aparatom, ki podpre njihovo dihanje z nadtlakom ter nežno vpihuje mešanico ogretega ovlaženega zraka in kisika v dihala. Dojenčkovo dihanje aparat prepozna s posebnim tipalom in se prilagodi. "Ker so dihalne cevi lahke in nežne, tudi dolgotrajna potreba po takšni podpori ni neprijetna za otroka, obenem pa omogoča kengurujčkanje, ko nedonošenčka vsak dan za nekaj ur damostaršem na prsa, v kožni stik," je še povedala zdravnica. 

Nova donacija

Ker denar Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pogosto ne zadošča niti za nadomestitev starih, že odsluženih aparatov, so po njenih besedah zelo hvaležni donatorjem, tokrat družbi T2, ki je v okviru projekta T-2 življenje, prepoznalo njihovo stisko, zbralo denar za nakup aparata in pomagalo za varnejšo pot v življenje novorojenčkov.

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Za donacijo se je v imenu ljubljanske bolnišnice zahvalil tudi generalni direktor Aleš Šabeder, ki je dejal, da se sedem odstotkov novorojenčkov rodi prezgodaj in potrebujejo najbolj vrhunsko opremo ter strokovno usposobljeno osebje. Zdravstveno stanje
nosečnic, mater in novorojenčkov je eden od ključnih kazalcev zdravja in zdravstvene oskrbe prebivalstva, je opozoril direktor UKC-ja, ki je ob tem izpostavil rezulte najnovejše mednarodne študije. Ti kažejo,  da je Slovenija med vodilnimi v Evropi po kazalniku preživetja novorojenčkov.

Pediatrična klinika: KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Bolni otroci Zdravje Na ta oddelek pripeljejo najhuje bolne in težko poškodovane otroke iz vse Slovenije
Komentarjev 1
  • amy 18:53 27.november 2018.

    Naredil bom 86 evrov na uro od doma. Bil sem šokiran, ko je moj sosed rekel, da je povprecje 95 dolarjev, vendar vidim, kako to pocne zdaj. Zdaj imam toliko svobode, ko sem sam lastnik. obišcite --------->>>>>>> www.WebJob33.Com