Zdravje > Otrok
1095 ogledov

Na ta oddelek pripeljejo najhuje bolne in težko poškodovane otroke iz vse Slovenije

Pediatrična klinika: KO za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC LJ
Visok jubilej oddelka, kjer zdravijo predvsem kirurške bolnike od novorojenčka do 14. leta starosti.

Klinični oddelek za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana praznuje 50-letnico. Jubilej so zaznamovali danes dopoldne s slavnostno akademijo v glavni stavbi UKC.

Na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo zdravijo bolne in poškodovane otroke iz vse Slovenije, predvsem kirurške bolnike od novorojenčka do 14. leta starosti. Opravljajo tudi transport kritično bolnih otrok z reševalnim vozilom ali helikopterjem iz vseh slovenskih bolnišnic, in to vse dni v tednu, 24 ur na dan.

Nekateri želijo uničiti program

Seveda so se ob jubileju dotaknili tudi vprašanja otroke srčne kirurgije. "Bolnike s prirojeno srčno napako smo obravnavali na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo od samega začetka in ves čas dosegali mednarodno primerljivo dobre rezultate," je dejal strokovni direktor kirurške klinike Matjaž Veselko.

Kot je spomnil, pa so se dvomi v to pojavili v obdobju, ko je otroke operiral izraelski otroški srčni kirurg David Mishaly. "Nekateri skozi medije in politiko vztrajno in že več let kljub objektivno dokazanemu uspešnemu zdravljenju poskušajo diskreditirati program s pretencioznimi navajanji neresničnih dejstev in polresnic", je bil oster zdravnik.

Premier: Prerekanja ne sodijo nikamur

Mimo dogajanja na otroški srčni kirurgiji ni mogel niti  premier MarijanŠarec.  Po njegovem prerekanja na hrbtih staršev in otrok ne sodijo nikamor. "Nekateri zahtevajo visoka plačila in zato so drugi tudi upravičeno užaljeni. Vendar pri otroških zgodbah ne moremo govoriti samo o denarju," je še dejal premier, ki je ob tem izrazil podporu direktorju UKC Alešu Šebedru. "Dokler bo tako delal, kot je delal do zdaj, bo imel moje zaupanje. Človeku je treba pustiti, da pokaže rezultat in prekine s prejšnjimi praksami." Po mnenju predsednika vlade morata tako UKC kot oddelek otroške kirurgije izginiti iz časopisnih naslovov in začeti delati v miru.

Več kot 2600 otrok na leto

 

Helikopter SV | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Operativni program izvajajo za osrednjo Slovenijo, poleg tega pa je na oddelku zbrana vsa neonatalna kirurgija. Na leto zdravijo več kot 2600 otrok, s transportom prepeljejo več kot 220 dojenčkov in opravijo več kot 6600 ambulantnih pregledov. V intenzivni terapiji na leto zdravijo več kot 600 najbolj bolnih otrok iz vse države.

Novorojenčki

Glavni razlogi za medbolnišnični prevoz kritično hudo bolnih novorojenčkov so dihalna stiska novorojenčka, prirojene anomalije, huda obporodna hipoksija (pomanjkanje kisika), pri dojenčkih pa akutna odpoved dihanja ob prebolevanju bronhiolitisa, akutna obolenja v trebuhu, ki zahtevajo kirurško zdravljenje, in sepsa.

Helikopterski prevoz

Leta 1978 so začeli otroke prevažati tudi s pomočjo helikopterske službe. Tisto leto so s helikopterjem prepeljali 3,6 odstotka bolnikov. Največ oz. skoraj 40 odstotkov so jih s helikopterjem prepeljali leta 1998, sicer pa je delež od 20 do 30 odstotkov. Sicer helikopter lahko uporabljajo samo podnevi in ob lepem vremenu, smiselni ga je uporabljati, če je porodnišnica oddaljena vsaj 50 kilometrov. V praksi to delo opravlja najmanj pet oseb , torej tehnik, dva pilota, zdravnik in medicinski tehnik. Ko jim naročijo prevoz novorojenčka, priletijo v ljubljanski klinični center po inkubator ter medicinsko osebje, nato pa se odpravijo po novorojenčka.

Onkološki že 80 let

Onkološki inštitut | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ljubljanski onkološki inštitut pa se je od ustanovitve do danes razvil v nacionalni onkološki center za obravnavo rakavih bolnikov. Poleg skrbi za čim višjo kakovost zdravljenja se zaposleni posvečajo tudi raziskovalnim in izobraževalnim dejavnostim na področju onkologije, na katerem se inštitut uvršča med najboljše centre v Evropi.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.