Zdravje > Otrok
1863 ogledov

Zaradi covida-19 rodila mrtvega otroka

Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor, zdravstveni delavci med posegom
Iz hrvaške Koprivnice prihaja novica, da so morali nosečnici okuženi s covidom prezgodaj sprožiti porod. Rodila je pri 32. tednih, na žalost mrtvega otroka, poročajo hrvaški mediji.

Predstojnik ginekologije v Koprivnici Dr. Ivica Stanišić je za portal ePodravina povedal, da so v torek mlado nosečnico, pozitivno na novi koronavirus, v zelo težkem stanju prepeljali v Zagreb na nujni carski rez.

"Bila je v zelo hudem stanju, kar je posledično vplivalo na potek nosečnosti in je zato morala roditi prezgodaj, v 32. tednu. Žal je rodila mrtvega otroka in še vedno ima težave," je povedal ginekolog in dodal, da so imeli letos zaradi koronavirusa dva smrtna primera. Pri nosečnicah se namreč pojavi težja klinična slika. 

V naši največji bolnišnici so nedavno večkrat opozorili, da med ogroženo skupino, ki ima lahko težjo obliko covida, sodijo tudi nosečnice. Do konca novembra je v  ljubljanski porodnišnici rodilo več kot 190 nosečnic z akutno okužbo, 40 jih je potrebovalo zdravljenje s kisikom. V devetih primerih so morali nosečnost končati prezgodaj, ena nosečnica je zaradi težke oblike bolezni umrla, so pa vsi otroci preživeli.

Tako nosečnica iz Koprivnice, ki je izgubila otroka kot umrla nosečnica iz UKC Ljubljana, se za cepljenje nista odločili. 

Nosečnice so – predvsem v zadnjem trimesečju – bolj ogrožene za hujši potek bolezni, ki pa bi ga lahko – so povedali strokovnjaki – preprečile s pravočasnim cepljenjem. "Danes lahko mirno rečemo, da cepiva ne povzročajo razvojnih nepravilnosti pri plodu, ne glede v katerem mesecu nosečnosti se nosečnica cepi, ne povzročajo splava in prezgodnjih porodov ter drugih zapletov nosečnosti," je povedal Miha Lučovnik z ginekološke klinike UKC-ja Ljubljana.

dezurni@styria-media.si
 

 

Komentarjev 2
  • vera23 20:17 23.december 2021.

    Pred dvema letoma se je pojavil covid in danes vsi strokovnjaki vedo, da cepljenje proti njemu ne povzroča nobenih negativnih posledic. Neverjetno!

  • bobubob 19:38 23.december 2021.

    Na srečo ena od redkih, več je onih nosečnic, ki so splavile zaradi cepljenja....