Zdravje > Otrok
10805 ogledov

Kako mu dopovedati, da mu to zelo, zelo škodi...

najstniki Anže Petkovšek
Pogovarjati se je treba skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta.

Starši in vsi drugi odrasli predstavljajo pomemben zgled, zato njihove navade, tudi v zvezi s pitjem alkohola, še kako vplivajo na mladostnikov odnos do alkohola in njegovo odločitev za to početje. "Zavedati se moramo, da so mladostniki bolj ranljivi za večino učinkov alkohola. Prej ko mladostnik začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel pozneje v življenju težave zaradi alkohola," ob tem dodaja Maja Roškar iz Nacionalnega inšituta za javno zdravje. 

najstniki, alkohol Zaskrbljujoče Zdravje Podatki s terena: Do alkohola prišlo celo 14-letno dekle, kupili lahko vse

Pri nas velja, da je že večina slovenskih 15-letnikov kdaj pila alkohol. Razvoj možganov pri mladostnikih namreč pripomore k temu, da mladostniki težje predvidevajo nevarnosti in posledice svojega vedenja, se vedejo bolj tvegano, preizkušajo novosti in iščejo izzive.

Slovenija 17.05.2012 mladostniki, mladi, dijaki, studenti, mladina, fantje na sp Zdravje Raziskava: Po tem izstopajo mladi v Sloveniji

Še nedokončan razvoj predelov v možganih, ki so vpleteni v razvoj zasvojenosti, pripomore k temu, da bo mladostnik prej razvil zasvojenost v primerjavi z odraslo osebo, v dneh pred počitnicami, opozarjajo naši strokovnjaki. "Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje priporočamo, da otroci in mladostniki alkohola ne pijejo," so sporočili.

Da so starši pri teh odločitvah še kako pomembni, dokazujejo številne študije. Glavni zaključek pa je, da stališča odraslih do pitja alkohola mladostnika vplivajo na njegovo odločitev za pitje.

Najpozneje in najmanj alkohola so pili mladostniki, katerih starši so:

 •     imeli jasno stališče, da alkohol ni za mladostnike;
 •     postavili jasne meje;
 •     si vzeli čas in se pogovarjali z mladostnikom;
 •     z mladostnikom preživljali in skupaj načrtovali prosti čas;
 •     se zanimali za mladostnika (vedeli, kje je, kaj počne, s kom se druži, kako se počuti, kaj razmišlja);
 •     podpirali mladostnikove pozitivne lastnosti in vedenja;
 •     mladostniku postavljali zahteve in mu bili hkrati v oporo, predvsem v kritičnih situacijah.

Prej in več alkohola so pili mladostnik, katerih so starši:

 •     imeli stališče, da so mladostniki dovolj stari, da pijejo alkohol;
 •     imeli stališče, da alkohol mladostniku ne škodi;
 •     mladostnikom ponujali alkohol ali jim ga priskrbeli;
 •     z mladostniki pili alkohol in se pogosto opijali;
 •     postavljali preveč prepovedi, brez potrebnih razlag in možnosti za komunikacijo;
 •     za mladostnika pokazali malo zanimanja oziroma se zanj niso zanimali.

Kako mu dopovedati?

Pogovarjati se je treba skozi vse leto in ne samo ob kritičnih dogodkih, kot so razna praznovanja ali zaključek šolskega leta, svetuje Marjetka Hovnik Keršmanc z NIJZ. "Pogovor naj bo odprt in iskren, vsi sodelujoči naj imajo možnost izraziti svoje mnenje in stališče do alkohola. Pomembno je, da se mladostnika ne obsoja in ne podcenjuje njegovega mnenja. Prav tako naj se mu ne žuga in predava. Mladostniku je treba pokazati zanimanje zanj ter skrb za njegovo zdravje in dobro počutje," poudarila strokovnjakinja z NIJZ, ki je dodala, da naj bodo so starši mladostnikom vedno v oporo, še posebej pa v kritičnih situacijah.

popivanje najstniki | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Če  se mladostniki ne želijo pogovarjati in starši opazijo, da imajo veliko vprašanj, naj se jih  spodbudi k pogovoru s kakšno drugo osebo ali napoti na spletni portal za mlade http://www.tosemjaz.net/.

Več o odgovornem pitju alkohola lahko preberete tudi še na spletni strani projekta SOPA – Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
 • Avatar Zala
  Zala 17:21 13.junij 2019.

  Snežinko 14:05 13.JUNIJ 2019 ........... po tvoji teoriji bi potem mladostniku dovolili, da pokadi malo trave, tako za probo, da vidi kaj je to. Če ne travo pa vsaj cigareto. In zato se ne strinjatm s tvojim načinom razmišljanja.

 • Snežinko 14:05 13.junij 2019.

  No, realnost je malce drugačna od teorije, mar ne? V realnosti mladostniku pustiš, da občasno kaj popije - ne zdaj na hektolitre, da ne bo pomote ampak recimo kozarec piva, korazec vina... da bo videl,da to ni "nič posebnega". Pomaga ...prikaži več celo, da se enkrat napije in kruto doživi slabo stran alkohola naslednji dan. Namreč, najlepše je delati prepovedano. In prepovedati mladostniku alkohol je največja napaka, ki jo lahko narediš.

 • supreme 10:35 13.junij 2019.

  Da vam jebem reklame ...mau se umirte

Sorodne novice