Zdravje > Otrok
38371 ogledov

Niso zmogli plačila, napisali so mu opravičilo

Fant joče
Petčlanska družina ne ve, kako bo preživela zimo. “Najhuje mi je za najmlajšega sina. Nismo mu mogli privoščiti šolskega izleta, napisali smo mu opravičilo, da je zbolel,” nam je zaupala mati.

“Oče je rekel, da nas na kolenih prosi za pomoč, ker nima niti za hrano,” so nam o družini povedali na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje. “Res grozno,” so dodali.

Petčlanska družina živi v odročnem delu Slovenije, kjer je najemnina nizka in kjer ima mati Katja (pravo ime je znano uredništvu) redno zaposlitev. Kljub njeni službi in minimalni plači pa se družina komaj prebija iz meseca v mesec.

Oče otrok je hud kronični bolnik, ki je pred štirimi leti zaradi ukinjanja proizvodnje izgubil službo. Od tedaj je na zavodu in ne dobi zaposlitve, čeprav jo ves čas išče. “Vmes je dobil nekaj kratkih občasnih del, a je še to zelo težko dobiti,” pripoveduje Katja.

Pravi, da stisko najhuje občutijo otroci, predvsem najmlajši sin. Najstareši sin je odšel študirati v Ljubljano, kjer poskrbi sam zase. “Res je priden, pridno se uči in dela, živi izredno skromno. Ve, da mu študija ne bi mogli privoščiti,” pravi Katja. Sin prejema štipendijo, v Ljubljani pa tudi dela, da lahko zasluži za prevoz, hrano in druge stroške.

Darila Otroci, ki ste jih obdarovali, sporočajo ... Zdravje Tako ste razveselili otroke v stiski

Srednja hčerkica dela in služi za družino. “Stara je 19 let, končala je srednjo šolo, zdaj dela občasno prek študenta,” nam je opisala Katja, ki ji je za hčerkico izjemno hudo. Veliko se zadržuje doma, saj si ne more kupiti novih oblek, ne privošči si vstopnic za kino ali pijačo s prijatelji. “Vsak mesec daje svoj denar za stroške. Drugi mladostniki delajo, da si lahko kaj privoščijo. Ona dela, da lahko preživimo,” je povedala in dodala: “Vsak mesec ji rečem, da je to zadnjič, pa nam ne uspe brez njene pomoči.”

Ostal je doma

Najmlajši sin je star 12 let, je priden učenec in športnik, ga je pohvalila mati. Tudi zanj mu je zelo hudo, saj mu ne more omogočiti stvari, ki jih doživlajjo njegove sošolke in sošolci. Opisala nam je trenutka, ko mu je morala povedati, da ne more na izlet s šolo. “Na izlet se je najprej prijavil. Potem sem pa videla, da ne bom mogla plačati. Ostal je doma. Da ga ni bilo sram, sem mu napisala opravičulo, češ da je zbolel,” je povedala z zlomljenim glasom. “Bil je tako razočaran. Nobenemu staršu ne bi želela kaj takega,” pravi.

Ob izgubi službe

V hudih težavah so se znašli v času, ko je mož izgubil službo. Tedaj so začeli z zamujanjem položnic in najemnine. “Dolg se je tako nabral, da smo se morali izseliti,” pravi Katja, ki jo dolg najhuje bremeni. “Vsak mesec moram delno odplačevati dolg. Ko moramo plačati najmenino in stroške nam ne ostane za hrano ali obleko,” pravi. Po hrano gre k dobrodelnim institucijam, prav tako po obleke.

Katja prejema plačo v višini 650 evrov, za najmlajšega sina prejema 114 evrov otroškega dodatka. Najemnina znaša 200 evrov, okoli 300 evrov je stroškov povezanih s stanovanjem. “V tem trenutku bi res nujno potrebovali 400 evrov za drva. Gre za starejše stanovanje znotraj hiše, kjer se ogrevamo na drva,” je pojasnila.

Družini lahko pomagate s prispevkom na spodnji račun. Čisto vsa zbrana sredstva bodo šla za poplačilo položnic družine in za nakup kurjave za zimo. 

ZVEZA PRIJATELJEV MLADINE LJUBLJANA MOSTE POLJE
PROLETARSKA CESTA 1, 1000 LJUBLJANA
IBAN: SI56 3300 0000 1303 865
BIC: HAABSI22
KODA: CHAR
NAMEN: HUMANITARNA POMOČ DRUŽINI
SKLIC: SI00 592

Družini lahko pomagate tudi s poslanim SMS sporočilom s ključno besedo PRIJATELJ5 na številko 1919 in prispevate 5 evrov. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Debitela, Izimobila, Telemacha, T-2 in Simobila. Debitel, Izimobil, Telemach, T-2 in Simobil se odpovedujejo vsem prihodkom iz naslova tako poslanih SMS sporočil. 

Če bi se želeli priključiti projektu botrstvo pri Zvezi prijateljev mladine in pomagati otrokom v stiski, lahko pišete na: info@boter.si 
 

Komentarjev 18
  • onyxx 07:15 14.september 2017.

    Moji sosedi brez problema živijo z otroškimi dodatki za 5 otrok, pa nikče ni zaposlen, zastonj malice, kosila, tabore, poleti gredo vsi otroci na brezplačne počitnice, zastonj dobijo vse šplske potrebščine z delovnimi zvezki in torbami vred....

  • Klementina8 22:54 13.september 2017.

    Mi je bilo ful tezko ob branju clanka.Ampak tej kuzli Aniti Ogulin ne zaupam niti malo,dvolicni gnoj.V javnosti daje izraz usmiljenja in socutja,dejansko pa je cist kontra.Naj pove,koliko da v svoj zep,pokvarjenka. Razumem,da zeli druzina anonimnost,ce bi vedela,kje so,bi OSEBNO ...prikaži več sla do njih in jim pomagala financno in materialno.S posredniki pa definitivno ne,ne zaupam niti malo.

  • partizanka 17:38 13.september 2017.

    nekaj časa nazaj na stomatološki kliniki na blagajni plačujem, istočasno fant migrant pokaže nek papir, ona nekaj napiše in on gre, jaz plačeval 40 let plus dodatno zavarovanje. Jaz vem zakaj ni denarja za otroke, veste tudi vi?

Sorodne novice