Zdravje > Otrok
17228 ogledov

Odgovor UKC Ljubljana na obtožbe mamice

pediatrična klinika Saša Despot
Na zapis matere, so se odzvali v UKC Ljubljana, kjer so zapisali, da so zaradi pomanjkanja prostorov razmere pač takšne kakršne so, da pa "so daleč od katastrofalnih."

Nedavno se je na naše uredništvo obrnila mamica z dojenčkom in opozorila, kot je zapisala," na katastrofalne razmere na Pediatrični kliniki Ljubljana in prostorsko stisko," ki jo najbolj čutijo starši hudo bolnih otrok, mlade mamice, ki so po porodu še posebej zaskrbljene in občutljive. 

Na zapis matere, ki si ga lahko preberete tukaj, so se odzvali v UKC Ljubljana, kjer so zapisali, da so zaradi pomanjkanja prostorov razmere pač takšne kakršne so, da pa "so daleč od katastrofalnih."

Zdravje Zapis mamice o stanju na pediatriji: "Tako so mesece"

Odgovor objavljamo v celoti:

"Pediatrična klinika UKCL je osrednja otroška bolnišnica v Sloveniji, kjer se zdravijo najtežje bolni otroci iz vse države. Klinika je v stiku z najsodobnejšo medicino, v nekaterih področjih smo vodilni v svetu in bolnim otrokom lahko ponudimo najbolj učinkovite načine zdravljenja.

Na 167 posteljah na Kliniki imamo letno preko 12.000 sprejemov obenem pa še 56.000 ambulantnih pregledov. Povprečno trajanje hospitalizacije je 2,25 dneva. V večini bolniških sob sta po dva otroka skupaj z mamicama, ki imata za počitek na voljo počivalnik, ki se ponoči raztegne v ležišče. Na oddelku za novorojenčke postelj za mamice nimamo, zato materam omogočamo bivanje na drugih oddelkih Pediatrične klinike. Prostorske razmere nam žal tudi ne dopuščajo, da bi bili vsi otroci v enoposteljnih sobah in da bi vsaka mati lahko ob otroku spala v klasični bolniški postelji.

Razumemo, da je več mesecev trajajoče bivanje ob bolnem otroku za matere stresno, naporno in utrujajoče, zato jim nudimo tudi psihološko podporo, če razmere to dopuščajo, pa jim omogočimo tudi uporabo bolniške postelje. A žal so pred samo gradnjo Pediatrične klinike spremenili načrte in predvideni objekt zmanjšali, kar pomeni, da moramo sedaj delovati v obstoječih razmerah, ki so, kakršne so, menimo pa, da so daleč od katastrofalnih.

Zavedamo se tudi dejstva, da z omogočanjem bivanja materam novorojencev zmanjšujemo število prostih postelj za bolne otroke na kliniki. V prihodnje želimo z določenimi gradbenimi posegi zagotoviti dodatne prostore za matere v poslopju klinike. Z namenom bolj kakovostne obravnave pa se ta trenutek na kardiološkem oddelku vzpostavlja soba za intenzivno nego, kar pomeni, da so prostorske kapacitete na oddelku trenutno še dodatno okrnjene, a upamo, da bodo dela končana v roku meseca dni.

Materam hospitaliziranih otrok omogočamo pestro in raznoliko prehrano, ki jo pripravlja naš kuhinja pod nadzorstvom dietetikov.

Bolne otroke lahko svojci redno obiskujejo, a morajo pri tem upoštevati hišni red, ki predvideva testiranje in uporabo mask. Na ta način smo učinkovito zmanjšali možnost vnosa in prenosa covid-19 na Pediatrični kliniki. Večino pritožb starši naslovijo na Urad za pohvale in zaščito pacientovih pravic in na vse odgovorimo v predpisanih rokih, prav tako v večini primerov dosežemo za obe strani sprejemljiv dogovor. Tudi v konkretnem primeru bi bila to boljša, predvsem pa bolj konstruktivna pot.",

dezurni@styria.media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.