Zdravje > Otrok
1139 ogledov

Otroci in celo vnuki kadilca lahko razvijejo to motnjo

Kajenje Profimedias
Kajenje vpliva na kognitivne sposobnosti potomcev.

Kajenje je povezano s številnimi vrstami raka, boleznimi dihal, boleznimi srca in ožilja ter mnogimi drugimi, kot so sladkorna bolezen, motnje erekcije, revmatoidni artritis idr. Kajenje matere med nosečnostjo ima škodljive učinke na zdravje še nerojenega otroka in na izide nosečnosti. Dolgotrajna izpostavljenost nekadilcev tobačnemu dimu prav tako privede do škodljivih učinkov na zdravje, podobnih tistim pri kadilcih.

Policija nadzor Je to mogoče? Zdravje Nekateri se še vedno ne zavedajo: Septembra policija obravnavala 45 primerov

Zdaj je raziskava pokazala, da lahko očetovo kajenje vpliva na kognitivne sposobnosti njihovih potomcev, tudi pri vnukih. Raziskovalci Državne univerze na Floridi izpostavljajo, da ta vpliv škodljivih snovi v cigaretih ni le neposreden ( izpostavljenost otroka dimu), kaže se tudi na genetskih spremembah spermijev.

To so že vedeli

Kajenje v nosečnosti | Avtor: Profimedias Profimedias
Do sedaj je bilo znano, da je kajenje matere pomemben dejavnik tveganja za vedenjske motnje otrok; če je plod izpostavljen alkoholu in tobaku, lahko mati rodi otroka z motnjo pozornosti in hiperaktivnosti (ali ADHD) pri več generacijah potomcev. Ali velja enako za očete, je bilo manj jasno, tudi zato, ker je pri študijah na človeku težko ločiti genske (genetska nagnjenost k ADHD) in okoljske dejavnike (neposredna izpostavljenost cigaretnemu dimu.

kajenje Zdravje To se lahko zgodi, če kadite med nosečnostjo

Očetje, ki kadijo, povečujejo tveganje za nastanek ADHD

Do ugotovitve so prišli z raziskavami na mišjih samcih, ki so jim v vodo za pitje dodajali nikotin in jih drugo jutro parili samicami. Primerjava med drugimi potomci je pokazala, da so moški potomci miši, ki so bile izpostavljene nikotinu, razvili motnje pomanjkanja pozornosti. Analiza spermatozoidov teh prvotnih samcev je pokazala na spremembe v več genih, vključno z genom DRD2. Slednji kodira receptor, ki ima vlogo pri spoznavanju, spominu in učenju. "Vse kaže, da so te spremembe verjetno prispevale k kognitivnim primanjkljajem pri potomcih," raziskavo v časopisu PLOS Biology povzema ScienceDaily.

"Dejstvo, da moški kadijo več kot ženske, je še posebej pomembno z vidika javnega zdravja. Naše ugotovitve poudarjajo potrebo tudi po raziskavah o vplivu kajenja očetov in le mater na zdravje njihovih otrok," je dejal avtor raziskave profesor Pradeep Bhide.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.