Zdravje > Aktualno
3366 ogledov

Nekateri se še vedno ne zavedajo: Septembra policija obravnavala 45 primerov

Policija nadzor Andrej Leban Fotografija je simbolična
Kljub uvedbi in številnih dokazom o škodljivosti, nekaterim slovenskih voznikom še vedno ni mar.

Marca lani se je Slovenija pridružila državam, ki so že prepovedale kajenje v avtomobilu v času, ko so v njem otroci in mladoletne osebe. Kazen za kršitelje je 250 evrov.

Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov:  Z globo 250 evrov se kaznuje posameznik, če kadi oziroma uporablja tobak, tobačne izdelke in povezane izdelke, razen tobaka za žvečenje in tobaka za njuhanje, v vseh vozilih v navzočnosti oseb, mlajših od 18 let."

Kljub uvedbi in številnih dokazom o škodljivosti, nekaterim slovenskih voznikom še vedno ni mar in nič jih ne odvrne, da v času, ko so v avtomobilu otroci, ne bi prižgali cigarete.

Kajenje v avtu Države zaostrujejo kadilsko zakonodajo Slovenija Visoke kazni tistim, ki kadijo vpričo otrok

Prvi teden septembra so policisti v okviru akcije Začetek šolskega leta bolj pozorno nadzirali tudi tovrstno početje. "V septembru je policija ugotovila 46 kršitev kajenja v prisotnosti otroka," so nam sporočili.

Kajenje v avtomobilu | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Številka na prvi videz ni visoka, vendar je treba ob tem upoštevati, da gre za naključno preverjanje ter da je takšnih primerov še veliko več. Pa je to sploh mogoče, se verjetno vpraša tudi marsikateri kadilec, ki mu na pamet ne pade, da bi prižgal vpričo otroka, kaj šele v avtomobilu. Pri policiji so še povedali, da so so v lanskem letu obravnavali 466 takšnih voznikov.

Kako je to mogoče?

Je mogoče, da se nekateri še vedno ne zavedajo škodljivega vpliva zaradi koncentracije dima v tako majhnem prostoru, kot je avto? Po nekaterih podatkih je koncentracija strupenega dima 27-krat večja kot v stanovanju in 20-krat večja kot v lokalu. 

Po zadnji raziskavi Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 1,8 odstotka polnoletnih anketirancev povedalo, da oni ali kdorkoli drug kadi v družinskih prevoznih sredstvih tudi v prisotnosti mladoletne osebe. Deset odstotkov polnoletnih anketirancev je povedalo, da oni ali kdorkoli drug kadi v družinskih prevoznih sredstvih, v petini primerov tudi v prisotnosti mladoletne osebe.

Pogosteje potrebujejo zdravnika?

Kajenje poleg otrok v avtu | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekatere skupine prebivalcev so še posebej ranljive za učinke pasivnega kajenja, na primer dojenčki in majhni otroci, ki zaradi tega pogosteje zbolijo in pogosteje potrebujejo zdravnika. "Njihova pljuča se slabše razvijejo, pogosteje zbolijo za bronhitisom ali pljučnico, pogosteje kašljajo in piskajo pri dihanju, imajo hujše in pogostejše napade astme, pogostejša vnetja srednjega ušesa in komplikacije teh vnetij v primerjavi z otroki, ki niso izpostavljeni tobačnemu dimu. Pasivno kajenje je lahko vzrok nenadne smrti dojenčka.  Pasivno kajenje nosečnice škodi zdravju še nerojenega otroka," vedno znova opozarjajo stokovnjaki. 

Odpiranje oken ne pomaga

Kajenje v tako majhnem prostoru, kot je avtomobilska kabina, privede do visokih ravni škodljivih snovi iz tobačnega dima, ki so podobne tistim v zakajenih lokalih ali pa jih celo presežejo, dodajajo. Odpiranje oken ali zračenje ne pomagata, kar ne velja le za avtomobile, pač pa tudi domače bivalno okolje. Člani družine kadijo v stanovanju oziroma bivalnih prostorih v 12 odstotkov gospodinjstev, v katerih živijo mladoletne osebe. V teh gospodinjstvih pasivno kadi 93.500 mladoletnih oseb. "Zato poskrbimo za zaščito otrok, družinskih članov in sebe pred pasivnim kajenjem," dodajajo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.