Zdravje > Otrok
12930 ogledov

Pazljivo pri darilih: ZPS opozarja pred letos zelo priljubljeno igračo

nakupovalni voziček igrače
Med otroki je zelo priljubljena igrača tudi tako imenovana sluz. Zveza potrošnikov Slovenije svari pred njo.

Vsako leto pa se med igračami pojavi kakšna novost ali reciklaža nekoč že priljubljene igrače. Letos je to sluz, igrača, ki  je zelo priljubljena med otroki in mladostniki.

 | Avtor: ZPS ZPS

Ker se približuje obdobje obdarovanj, priljubljeno igračo pa bodo na veliko ponujali tako na stojnicah, kot v trgovinah in na spletu, Zveza potrošnikov Slovenije ( ZPS) svetuje previdnost, saj so mnoge od teh igrač imele težave s kemikalijami. 

Izpostavljenost prekomernim vrednostim bora lahko v kratkem času povzroči draženje, drisko, bruhanje in krče.

"Potrošniške organizacije iz Španije, Danske in Velike Britanije so ugotovile, da igrača-sluz lahko vsebuje spojine bora (kot sta na primer boraks in borova kislina), ki zagotavlja elastičnost in lepljivost sluzi, hkrati pa imajo vlogo konzervansa. Več borovih spojin je povezanih tudi z možnimi učinki endokrinih motilcev, " opozarjajo na zvezi. 

Zadnje odpoklice igrač lahko najdete tukaj.

Nevarno za zdravje

Danci pa so na primer pri testiranju 15 izdelkov ugotovili, da je bila pri štirih vzorcih koncentracija migracije bora višja od zakonske meje v igračah – sluz. Prav tako so v določenih igračah-sluz ugotovili previsoke vrednosti bora v potrošniški organizaciji iz Velike Britanije. Nekateri izdelki so celo za štirikrat presegli zakonsko dovoljene meje. 

ZPS: "Žal pa so za potrošnika ob nakupu igrače-sluz sestavine uganka. Na igračah namreč označevanje sestavin ni obvezno."

Navajajo, da zakonodaja sicer predpisuje mejne koncentracije migracije bora tudi v lepljivih igračah. Glede na EU direktivo o varnosti igrač je največja dovoljena vsebnost bora 300mg/kg . 

Odpoklice igrače – sluz, pri katerih je bila ugotovljena koncentracija migracije bora precej višja od mejne vrednosti, kar lahko predstavlja tveganje za zdravje, so nekajkrat objavili tudi v Sloveniji. 

Zdravje Pozor, ne kupujte tega izdelka

ZPS svetuje:

  • Če je igrača-sluz na vašem nakupnem seznamu preverite, ali morda vsebuje neželene kemikalije. Vprašajte prodajalca, ali izdelek vsebuje bor oz. kolikšna je vsebnost le tega, pozanimajte se o uporabljenih konzervansih (alergeni) in parfumih (alergeni) v izdelku.
  • Ne kupujte igrače-sluzi pri ponudnikih, ki jih ne omejujejo zahteve EU direktive o varnosti igrač (npr. spletne trgovine, ki nimajo sedeža v EU).
  • Na spletu je vrsta receptov za izdelavo igrače-sluzi v domači kuhinji. A pozor, tudi če sluz izdelujete sami, bodite pozorni pri uporabljenih sestavinah. Izogibajte se uporabi lepila, pralnih praškov oz. detergentov ipd. Izberite takšne sestavine,ki so namenjene dajšemu kontaktu s kožo ali kot alternativo uporabite živila. 
  • Poskrbite, da si bodo otroci po igri s sluzjo temeljito umili roke. Bodite pozorni, da mlajši otroci ob morebitnem stiku, igrače ne dajejo v usta.
  • Uporabljajte igračo-sluz v posodi, da ne prihaja v stik z drugimi površinami.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice