Zdravje > Otrok
1650 ogledov

Pomagajmo otrokom z rakom: Rešujejo spregledane napake v načrtovanju

Še ena od številnih akcij zbiranja denarja za naše, kot pravita organizatorja koncerta Majk Lapuh in Jolanda Ravnikar, nemočne in bolne otroke.

Letos mineva osem let od otvoritve ljubljanske pediatrične klinike, ene najnovejših bolnišnic v Sloveniji, ki ji še vedno primanjkuje opreme, nenazadnje za prepotrebno dnevno bolnišnico za otroke z rakom: "Za oskrbo otrok, ki se zdravijo z rakom, ti prostori omogočajo krajše bolnišnično bivanje. Ko smo vendarle našli prostorske rešitve, smo ugotovili, da potrebujemo še ustrezno opremo. Trenutno bolnica deluje, vendar na opremi, ki smo si jo sposodili iz vseh mogočih skladišč in je daleč o tega, da bi bila optimalna. S temi sredstvi bomo kupili ustrezne postelje, omarice, skratka ustrezno opremo, ki spada v dobro dnevno bolnišnico," pravi  Dr. Janez Jazbec, predstojnik Kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana.

Dobrodelni koncert  "Pesem zate" za otroke obolele za rakom, je še ena od številnih akcij zbiranja denarja za naše, kot pravita organizatorja koncerta Majk Lapuh in Jolanda Ravnikar, nemočne in bolne otroke, ki se že v najnežnejših letih soočajo s hudo boleznijo in ki vsak dan doživljajo težke preizkušnje.

Za več kot pol milijona evrov donacij

Brez donacij namreč ne gre, dodajajo na pediatrični, ki jo tako kot vse javne zavode, financiramo državljani, iz državne, občinske in zdravstvene blagajne. Po besedah upokojene pediatrinje hematoonkologinje dr. Majde Benedik Dolničar, predsednice Ustanove za pomoč otroku z rakom in krvnimi boleznimi,  so v tridesetih letih odkar ustanova deluje, sodelovali pri hitrejši nabavi številnih medicinskih aparatur in pripomočkov za zdravljenje in to v skupni vrednost 552 tisoč evrov.

Tekoči račun, kamor lahko nakažete denar:  USTANOVA ZA POMOČ OTROKU Z RAKOM Bohoričeva 20,

SI-1525 Ljubljana TRR: 02222-0016587830 namen PESEM ZATE

Darujete pa lahko tudi z SMS sporočilom z vključno besedo OTROKRAK5  na telefonsko št. 1919.

 

Za starše izven Ljubljane na razpolago stanovanji

"Pri tem nam ves čas pomagajo znane osebnosti, kot prva takšna osebnost in tudi prvi naš donator je bil  Ivan Kramberger. Imeli smo tudi dve veliki donaciji posameznikov; enkrat za 23 tisoč evrov, drugič za dvajset tisoč evrov," dodaja  upokojena zdravnica. Ustanova, ki jo vodi, tako že več let skrbi za stanovanja, namenjena staršem, ki so v času bolezni otroka primorani živeti v Ljubljani.

"Dobra novica je, da je rak pri otroku redka bolezen, vendar je to slaba tolažba za tiste otroke, ki za to bolezen zbolijo. V zadnjih letih je takšnih otrok 80 na leto. Vsi ti otroci potrebujejo dolgotrajno zdravljenje," dodaja predstojnik oddelka.

Rešujejo spregledane napake "modrih odločevalcev"

pediatrična klinika | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Dnevno bolnišnico so otroci oboleli z rakom dobili šele letos: "Če si predstavljate, da otroci pridejo na kemoterapijo. Včasih so te kemoterapije zelo kratke; dve, tri, štiri ure in v tem času odležijo na oddelku dnevne bolnišnice. Kar pomeni, da zjutraj pridejo in ob 14. uri lahko gredo domov. To je rešilo kar nekaj logističnih zapletov, saj je bil včasih oddelek tako poln, da smo morali otroke namestiti drugod po bolnišnici, kar je bilo zelo neprijetno, saj se otroci radi navadijo za osebje, ki ga poznajo. Je pa to seveda tudi neprijetno za osebe na drugih oddelkih, saj gre za zelo specifično zdravljenje. Mi smo zelo veseli, da nam je to uspelo, vedeti morate, da je bila dnevna klinika po prvotnih načrtih predvidena, vendar je bila po modrih rezih modrih odločevalcev pozneje izrezana, kot še marsikaj v novi kliniki in zdaj pač rešujemo spregledane napake v načrtovanju," dodaja Jazbec. 

Noben od teh otrok ne sme zbirati denarja za svoje zdravljenje

Ker je v zdravstvu nasploh zelo malo denarja za opremo, si zato pomagajo in računajo na dobre ljudi, dodaja zdravnik in ob tem opozori na poplavo različnih akcij zbiranja denarja za bolne otroke, ki so lahko po njegovem tudi zavajujoče.

"Verjamem, da ljudje vstopajo z dobrimi nameni. Kar se otrok z rakom tiče in teh akcij ste lahko zasledili kar nekaj, je treba poudariti, da noben od teh otrok v Sloveniji ne sme zbirati sredstev za svoje zdravljenje. Vsi operativni posegi, vsa diagnostika in vsa terapija se morajo pokriti iz sredstev zdravstvene zavarovalnice," opozarja doktor.

Takšno zbiranje denarja pomeni zavajanje 

Dodaja, da od vseh 80. tih otrok, ki na leto zbolijo za rakom, vsaj tri pošljejo v tujino: "Gre za tako specifične primere, kjer mislimo, da je možnost ozdravitve v tujini večja. Vedeti morate, da v takem primeru, ko stroka ugotovi, da mora otrok v tujino, v Sloveniji obstaja sistem za kritje stroškov takšnega zdravljenja. Zbiranje denarja za operacije ali organiziranje dobrodelnih akcij, je lahko v takih primerih zavajajoče. Ne rečem, da starši nimajo dodatnih finančnih potreb v primeru napotitve v tujino, ampak v takem primeru je treba jasno povedati, da se zbirajo sredstva, ki bodo omogočila staršem sobivanje, pri čemer zavarovalnica plača sobivanje enega starša. Če pa želi vsa družina oditi v Pariz, pa je to nekaj  drugega. Zbiranje denarja za operacijo ali zdravljenje, je na žalost zavajanje in tudi mi smo imeli kar nekaj takih primerov, v katere se sicer nismo vtikali, čeprav morate vedeti, da je lahko to zelo, zelo zavajajoče," je še opozoril zdravnik. 

V torek, 5. decembra 2017, ob 20. uri., bo v Festivalni dvorani dobrodelni koncert "Pesem zate" za otroke obolele za rakom. Na dobrodelni glasbeni prireditvi za otroke z rakom bodo sodelovali Darja Švajger, Nuša Derenda, Nuška Drašček, Primož Grašič, Green town jazz band, ansambel Livingstone in mnogi drugi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.