Zdravje > Otrok
863 ogledov

Pomembna raziskava: Zato je avtizem bistveno bolj pogost pri dečkih

Profimedia
Za avtizem niso krivi samo geni.

Znanstveniki so v preteklosti že dokazali, da je pojavnost avtizma povezana s povišanimi ravnmi testosterona v krvi zarodka, zdaj pa so odkrili tudi vir presežka testosterona. Vsaj delno so za to odgovorni policistični jajčniki, katerih stranski učinek je povišan testosteron v krvi.

Znanstveniki Centra za raziskave avtizma pri Univerzi v Cambridgeu so že leta 2015 so ugotovili, da imajo avtistični otroci pred rojstvom povišane ravni spolnih hormonov, vključno s testosteronom, zaradi česar imajo bolj "možate" možgane. To je tudi ena izmed razlag, zakaj je avtizem bistveno bolj pogost pri dečkih.

Avtizem Zdravje Kako avtisti vidijo svet

Ker so želeli odkriti izvor tega presežka testosterona, so se usmerili v analizo žensk s policističnimi jajčniki, za katere je znano, da imajo povišane ravni testosterona, zato tudi pozneje dosežejo puberteto in imajo neredne menstrualne cikle.

Obsežna analiza

Z analizo obsežne baze podatkov - pregledali so podatke več kot 8.500 žensk s policističnimi jajčniki in jih primerjali s kontrolno skupino več kot 41.000 žensk - so ugotovili, da podatki potrjujejo njihove sume.

Tudi ob upoštevanju številnih drugih faktorjev se je izkazalo, da imajo ženske s policističnimi jajčniki 2,3-odstotno verjetnost, da rodijo avtističnega otroka, pri materah, ki ne trpijo za sindromom policističnih jajčnikov, pa je ta znašala 1,7 odstotka.

Čeprav je verjetnost v obeh primerih majhna, je razlika vendarle statistično pomembna in raziskovalci pravijo, da gre za pomemben kamenček v mozaiku razumevanja enega izmed številnih faktorjev avtizma.

avtizem Magazin Znaki, ki kažejo na avtizem

Niso krivi samo geni

Ekipa je izvedla še druge analize, ki so potrdile rezultate. Ugotovili so namreč, da je pri ženskah z avtizmom pojavnost policističnih jajčnikov večja, kar je dodaten dokaz povezanosti obeh zdravstvenih stanj.

Adriana Cherskov, študentka, ki je analizirala podatke, je dejala, da je raziskava "pomembna nova potrditev teorije, da avtizma ne povzročajo samo geni temveč tudi prenatalni spolni hormoni, kakršen je testosteron."

Članek je bil v sredo objavljen v reviji Translational Psychiatry .

Komentarjev 1
  • Matilda_Mahony 14:19 07.avgust 2018.

    Dobra novica za vse moje prijatelje. Podjetje, ki ponuja spletno dejavnost na domu... Kmalu po nekaj urah dela lahko zaslužite do 25.000 d0larjev mesečno... Pridružite se nam in obiščite našo spletno stran za več podrobnosti ... Torej sem začel ..... ...prikaži več ........ ➤➤➤➤➤➤➤ www.Earn91.Com