Zdravje > Otrok
5844 ogledov

Pozor, nov odpoklic izdelka

nakupovalni voziček igrače
Te igrače ne kupujete, saj vsebuje nevarno in prepovedano kemikalijo.

Iz leta v leto narašča število prijav članic EU o igračah, ki vsebujejo nevarne snovi ali so drugače neprimerne, gre za igrače, ki so največkrat izdelane na Kitajskem.

nakupovalni voziček - otrok Nevarno zdravju Zdravje Pozor, v tem izdelku našli nevarne in prepovedane kemikalije

Zdravstveni inšpektorat RS spet obvešča odpoklicu igrače, ki vsebuje nevarne ftalate, kemikalijo, ki je v otroških igračah prepovedana. Evropska komisija jih je obvestila, da je naspletu mogoče kupiti komplet dinozavrov, igračk za kopanje, ki vsebujejo  preseženo vsebnost ftalatov (DEHP in DBP).

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS

Ftalati

So estri ftalne kisline (ftalati), ki se uporabljajo kot mehčala v plastiki. V igračah je vsebnost ftalatov omejena na 0,1 odstotka, saj imajo škodljiv učinek na razmnoževanje, zlasti na razvoj moških spolnih organov, kar se je pokazalo pri laboratorijskih živalih, in škodljivo vplivajo na žlezo ščitnico pri ljudeh

"Otroci so bolj ogroženi zaradi izpostavljenosti strupenim snovem kot odrasli. Izpostavljenost otrok kemičnim snovem v okolju lahko povzroči funkcionalne in organske poškodbe, predvsem kadar so otroci izpostavljeni tem snovem v obdobjih t.im. občutljivostnih oken, ko so zaradi razvoja organizma še posebej občutljivi za delovanje določenih škodljivih snovi," opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. 

Zdravje Uprava za varno hrano opozarja na umik sladoleda s trga
Komentarjev 3
  • perhan63 23:26 29.januar 2019.

    ne posveste pa kje se je to igračo kupilo...prepovedal pa bi vsak uvoz iz kitajske v slo

  • Tomaz_321 19:49 29.januar 2019.

    Pa kaj se to dogaja zadnja leta skoraj vsak teden najmanj 3x dobimo informacijo, da so nekateri izdelki nevarni???!!! Od česa za vraga je to odvisno??? Poceni delovna sila? Kitajska roba?? NORO! BOLJE PLAČUJTE kapitalistki nori pa bodo(mo) tudi BOLJE DELALI!!!