Zdravje > Otrok
5833 ogledov

Pozor, v tem izdelku našli nevarne in prepovedane kemikalije

nakupovalni voziček - otrok Žurnal24 main
Novi odpoklic: Kljub prepovedi še vedno odkrivajo njihovo prisotnost.

V otroških igračah so te kemikalije že prepovedali, čeprav še vedno odkrivajo njihovo prisotnost, kar je razvidno tudi iz številnih odpoklicov igrač.

Zdravstveni inšpektorat tokrat opozarja na odpoklic kompleta igračk za kopanje, o katerem jih je obvestila Evropska komisija preko sistema RIPLEX.  "Igrače vsebujejo preseženo vsebnost ftalata DEHP,  kar lahko predstavlja tveganje za zdravje," sporočajo. 

 | Avtor: Zdravstveni inšpektorat RS Zdravstveni inšpektorat RS

Uporaba ftalatov DEHP, DBP in BBP je prepovedana v vseh igračah in izdelkih za otroke. Ftalati DINP, DIDP in DNOP pa so prepovedani v izdelkih, ki so namenjeni temu, da jih otrok vnaša v usta. Ftalati DEHP in DBP (preizkušeno na živalih ali enoceličnih organizmih): so toksični za reproduktivne organe, lahko motijo hormonsko delovanje in zmanjšujejo kakovost sperme.

Nevarne kemikalije Zdravje Končno: V EU bomo vendarle varnejši pred temi nevarnimi kemikalijami

Znanstveniki so dokazali, da povečana vsebnost ftalatov v telesu vpliva na razvoj bolezni, kot so astma, rak dojk, diabetes tipa 2 in težave s plodnostjo. otrok deklica knjiga knjige branje Raziskava Zdravje Snovi, ki nižajo IQ otroka

Vsebujejo jih lahko šminke, šamponi, parfumi, tekstilni izdelki, preproge, pohištvo, plastična embalaža, najdemo jih tudi v notranjosti avtomobilov, v mnogih izdelkih iz PVC-ja, osvežilcih zraka.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice