Zdravje > Otrok
32 ogledov

Pri eni od treh nosečnic lahko povzroči resne zaplete

nosečnica Shutterstock
Zelo pomembno je, da ima ženska zadostne količine železa, predvsem v prvih treh mesecih nosečnosti ...

Kar pri eni od treh nosečnic lahko pride do zapletov v nosečnosti zaradi pomanjkanja železa v krvi. Gre za resne zaplete kot je denimo splav ali prezgodnje rojstvo dojenčka. V desetih odstotkih primerov pa je to pomanjkanje vezano na težave s ščitnico. To so zaključki raziskave objavljene v European Journal of Endocrinology.

Za moške je priporočena dnevna količina 8 miligramov železa, za ženske pa 18 miligramov. Količina pa bi se morala po mnenju strokovnjakov povečati pri nosečnicah, in sicer na kar 27 miligramov železa na dan. Tako se omogoči nemoteno rast ploda in placente. Pomanjkanje železa med nosečnostjo pa lahko negativno vpliva tudi na razvoj možganov otroka, še posebej v prvih treh mesecih nosečnosti.

Največ ga je v jetrih

“Železo nastopa kot pomembna sestavina aktivnih spojin, ki v našem telesu prenašajo kisik in elektrone. Velik pomen mu pripisujemo v fazi razvoja in pri rasti organizma, saj pomembno vpliva na nekatere ključne funkcije naših možganov,” pravijo tudi na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu.

fižol | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Vsebnost železa je po njihovih besedah v nekaterih živilih rastlinskega izvora dokaj visoka, vendar je njegova biorazpoložljivost za naš organizem veliko boljša v živilih živalskega izvora. “Razlog je v različnih snoveh, na primer fitatih v rastlinskih živilih (na primer v žitih, fižolu, leči in grahu), ki železo vežejo nase in s tem preprečijo, da bi ga naše telo učinkovito absorbiralo,” opozarjajo. Največje količine železa na strani živalskih virov vsebujejo jetra in drobovina, med rastlinami pa sezam, laneno seme, fižol, polnozrnate moke.

Pojasnjujejo, da železo vsakodnevno izgubljamo z žolčem, urinom in skozi kožo. Ženske ga izgubljajo tudi z menstrualno krvjo. “V kolikor nam železa v organizmu dlje časa primanjkuje, pride najpogosteje do anemije pa tudi do zmanjšanja fizične zmogljivosti, motenj termoregulacije in imunskega sistema ter drugih stanj,” opisujejo.

Opozarjajo, da pri otroku od 12. do 18. meseca starosti zmerno izražena anemija zmoti razvoj kognitivnih in motoričnih sposobnosti: “Kljub naknadnemu zdravljenju pomanjkanja železa pa nastale spremembe mentalnega in psihomotoričnega razvoja ter vedenja otroka niso reverzibilne in se obdržijo tudi skozi kasnejša obdobja življenja.” 

Zadosten vnos železa in s tem zasnova v otroštvu nam torej zagotovijo, da se v odrasli dobi ob sprotnem obnavljanju teh zalog lahko izognemo prehitremu staranju in nekaterim hudim boleznim kot je denimo Alzheimerjeva bolezen.

Otrok v vodi | Avtor: Profimedias Profimedias
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.