Zdravje > Otrok
3531 ogledov

Raziskava: Večina v otroštvu doživela slabo izkušnjo, zato so bolni

Ljudje na ulici v Ljubljani
Skoraj 80 odstotkov anketiranih je doživelo vsaj eno slabo izkušnjo.

Ljudje, ki so v otroštvu doživeli slabe izkušnje, od verbalnega nasilja, psihičnega in fizičnega zanemarjanja do nasilja med starši ali razveze itd., so v povprečju manj zdravi in umirajo prej. Da nas strestno lahko prikrajša za celo za deset let življenja, so že pred desetimi leti ugotovili ameriški strokovnjaki.

Staranje s seboj prinaša veliko neprijetnosti in težkih bolezni. Nova odkritja n Zdravje Težko otroštvo vpliva na hitrejše staranje

Ker je bilo to področje v Sloveniji do sedaj slabo raziskano, sta se problematike lotili Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Ti sta v letu v 2019 prvič ugotavljali razširjenost obremenjujočih izkušenj iz otroštva (OIO) pri nas in jih primerjali z zdravjem posameznikov ter različnimi vidiki njihovega funkcioniranja v odraslem življenju. Povprećna starost anketiranih je bila 49 let.

Žalost Pretresljivo Slovenija "Ko je sinček videl, kako me partner tepe in davi ..."

Skoraj 80 odstotkov jih je doživelo vsaj eno slabo izkušnjo

"Ugotovitve kažejo, da je tri četrine anketiranih v otroštvu doživelo vsaj eno obremenjujočo izkušnjo, kar četrtina pa jih je poročalo o štirih ali več obremenjujočih izkušnjah. Pri teh velja, da imajo večjo verjetnost za različne fizične in duševne bolezni, psihosomatske simptome in tvegana vedenja," so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ). 

10 kategorij slabih oziroma obremenjujočih izkušenj

  • Pet vrst obremenjujočih izkušenj je osebnih psihično, fizično, spolno nasilje ter psihično in fizično zanemarjanje.
  • Drugih pet vrst izkušenj pa se navezuje na preostale družinske člane; nasilje med odraslimi člani gospodinjstva, zasvojenost ali duševna bolezen oziroma motnja, kriminalno dejanje ter razveza staršev oziroma prekinitev stika med otrokom in starši zaradi smrti starša, zapustitve.

Izsledki raziskave kažejo, da je večina (76 %) anketiranih pri nas v otroštvu doživela vsaj eno obremenjujočo izkušnjo od desetih, kar 27 % udeležencev raziskave je poročalo o štirih ali več obremenjujočih izkušnjah.

"Raziskava je potekala leta 2019. Končni vzorec je sestavljen iz 4.939 anket. V vzorcu je malo več žensk (50,9 %) kot moških (49,1 %). Povprečna starost je 47 let. Od udeležencev jih ima 43,9 % največ poklicno izobrazbo, 31,0 % strokovno srednješolsko in gimnazijsko izobrazbo ter 25,0 % višješolsko ali visokošolsko izobrazbo."

Največ udeležencev poroča o čustvenem (56 %) in fizičnem nasilju (43%) odraslih članov gospodinjstva (vsaj enega člana) nad njimi, malo manj kot tretjina poroča o smrti biološkega starša, ločitev staršev, zapustitev s strani starša, približno četrtina jih poroča o čustvenem in fizičnem zanemarjanju, dobra petina poroča o zasvojenosti vsaj enega odraslega člana gospodinjstva.

NIJZ navaja, da imajo udeleženci raziskave, ki so doživeli štiri ali več obremenjujočih dogodkov v otroštvu, v primerjavi s tistimi, ki niso doživele nobenega obremenjujočega dogodka, večjo verjetnost za srčne bolezni, bolezni dihal, težave s ščitnico, migreno:

  • Od 1,9-krat višje obete za: alergije, astmo, bolezni ščitnice, ginekološke bolezni, kronične bolečine v hrbtenici ali sklepih, luskavico;
  • od 2- do 3,9-krat višje obete za: debelost, kronične kožne bolezni, kronične bolezni dihal, kronične bolezni prebavil, revmatoidni artritis, kronične ledvične bolezni, migreno, srčne bolezni, vsaj eno kronično telesno bolezen;
  • od 4- do 5,9-krat višje obete za: sindrom kronične utrujenosti.

Kar zadeva diagnosticirane duševne motnje in tvegana vedenja, imajo osebe s štirimi ali več OIO, v primerjavi s tistimi brez OIO:

  • Do 1,9-krat višje obete za: vsakodnevno kajenje, tvegano pitje alkohola, splav (umetna prekinitev nosečnosti), mladoletniško nosečnost;
  • od 2- do 3,9-krat višje obete za: samooceno zasvojenosti s tobakom, samooceno zasvojenosti s spletnimi igrami;
  • od 2 do 5,9-krat višje obete za: anksioznost, depresijo, motnje hranjenja, motnjo pozornosti in hiperaktivnosti, zasvojenost, vsaj eno diagnosticirano duševno motnjo, redno rabo prepovedanih drog, uporabo uspaval in protibolečinskih zdravil po lastni presoji, samooceno zasvojenosti z alhokolom in s pornografijo in/ali spolnostjo;
  •  6-krat in še višje obete za: samomorilne poskuse.

Poleg tega imajo ti ljudje večjo verjetnost za tvegano pitje alkohola, kajenje, različne oblike zasvojenosti ter psihosomatske težave, kot so glavobol, nepojasnjene bolečine v želodcu, prsih, nespečnost.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • Avatar praufo
    praufo 14:52 10.junij 2020.

    rojen sem bi v socializmu prejšnega stoletja, niti me niso načrtoval, tko da mi je tole precej sorodno ... živeti v socializmu , pa še pod pritiskom ta starih, ki so "preveč" verni katoličani, ja to pa je pestro ... ...prikaži več otrok mora vedno poslušat in neznansko spoštovat starše in oni lahko delajo z njim kar jim paše ... kakšnega spolnega nasilja nisem doživel, mnogo je bilo pa ustrahovanja in poniževanja, ker to je bila kultura ... no, če greš danes to razlagat šrinku, ti ne bo nič pomagal

  • 31d2cb75bba7a057b2d837348db07ecb8f4a128c 12:08 10.junij 2020.

    vse so nas takoj po rojstvu cepili in nam uničili imunski sistem. hvala vam, ranocelnički fašisteki