Zdravje > Otrok
1208 ogledov

Rešilo več življenj kot kateri koli drug javnozdravstveni ukrep

Ljudje na ulici
Poziv: Zaščitimo sebe in svojo okolico

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je dvom v cepljenje razglasila kot eno največjih groženj javnemu zdravju. Evropski in svetovni teden cepljenja, ki se začenja jutri, je zato letos namenjen vlogi posameznikov, ki s cepljenjem in deljenjem dejstev o cepivih prispevajo k varovanju življenj. 

Zdravnik Primarna raven Slovenija Pomanjkanje zdravnikov vas bo udarilo po žepu

Posebna pozornost namenjajo iskanju z dokazi podprtih informacij o cepljenju, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa dodajajo, da je cepljenje eden najučinkovitejših javnozdravstvenih ukrepov za zmanjšanje bremena nalezljivih bolezni, pred katerimi lahko zaščitimo sebe in svojo okolico. "Pravzaprav obstaja veliko načinov, da lahko vsak izmed nas postane junak in s cepljenjem zaščiti vse; v našem vsakdanjem življenju, na delovnih mestih, v naših družinah in na socialnih omrežjih lahko k temu prispeva vsak, tudi tisti, čigar delo ni neposredno povezano z zdravstvenim sektorjem," je na današnji novinarski konferenci poudarila predstavnica in vodja urada WHO v Sloveniji Aiga Rurane.

Izbruh bolezni, ki smo jih že skoraj pozabili

V Sloveniji je precepljenost za bolezni, proti katerim je cepljenje obvezno, relativno visoka, zato se nekatere bolezni, kot so davica, ne pojavljajo več. Ošpice ali na primer mums, bolezni, ki se pri nas pojavita občasno, pa bolniki prinesejo iz drugih držav, kjer je precepljenost nižja. "Pomembno je, da vzdržujemo čim višjo precepljenost, da ne bi prišlo ponovno do izbruhov bolezni, ki smo jih že skoraj pozabili," je povedala Marta Grgič Vitek z NIJZ. 

Poziv k odgovornosti

Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF Slovenija je ob tem dodal. "Alarmanten porast ošpic po vsem svetu in predvsem v bližnjih državah, kot sta Francija in Srbija, je resen opomnik, kako pomembno je vzdrževati raven precepljenosti, ki zagotavlja kolektivno zaščito. Hkrati je tudi resno opozorilo, da lahko bolezni, ki se več let niso pojavljale, vnovič izbruhnejo tudi v razvitih državah in zahtevajo smrtne žrtve, čeprav bi jih bilo mogoče enostavno preprečiti s cepljenjem."

OTROK BOLAN Zdravje "To ni samo opustitev starševske odgovornosti, ampak tudi zloraba otroka"

Pediater Denis Baš iz Zdravstvenega doma Kamnik je zato starše znova pozval k odgovornosti. "Naši otroci imajo možnost in pravico, da jih zaščitimo pred nalezljivimi boleznimi. Pravice do najboljše oskrbe jim ne sme odreči ne država in ne starši. Kot pediater in starš se bom vedno zavzemal za najboljšo zdravstveno oskrbo vseh otrok in del le te so tudi cepljenja."

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Tudi to se dogaja Zdravje Pediatrinja: "Kako lahko neka mati reče kaj takega..."

Narašča število necepljenih

V državah z visokimi in srednjimi dohodki kljub dokazanim koristim cepljenja narašča število necepljenih otrok." Razloge za nezaupanje v cepljenje je treba obravnavati resno in pozorno. Ključna je neutrudna, temeljita in strokovna razprava o napačnih informacijah, ki dandanes zaradi svetovnega spleta in drugih oblik enostavnega širjenja informacij izjemno hitro krožijo med nami. Slednje lahko izkoristimo v prid zagovorništvu cepljenja ter omogočimo enostaven in hiter dostop do preverjenih dejstev," je povedal Vid Čeplak Mencin, vodja projekta Imuno, v okviru katerega se študentje Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani na svojem Facebook profilu trudijo na enostaven in razumljiv način širiti z dokazi podprte informacije o cepljenju.

Dojenček Žalostno Zdravje Tragedija sedemmesečne dojenčice. Zdravniki prosijo starše.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Rudman 14:26 23.april 2019.

    Zanima me kdaj se bo pričelo, tetoviranje številk na roke? cepljenje je povzročilo največ komplikacij na svetu, katere ne želijo priznati, ker je cepljenje nekoristno in škodljivo. WHO je tudi zagaovarjal kajenje, da je neškodljivo. DDT ni tudi bil škodljiv. ...prikaži več Kdo bo več plačal WHO od tega mnenje se bo upoštevalo.