Zdravje > Otrok
8885 ogledov

Kdo naj otroka nauči smučati in kdaj?

Luka Ferdin, osebni arhiv Luka Ferdin, osebni arhiv
Skupaj s strokovnjaki smo odgovorili na pogosto vprašanje, ki se pojavlja na spletnih forumih.

Za smučanje velja podobno kot za vožnjo s kolesom. Ko se enkrat naučiš smučati, boš to znal za vedno. A je še kako pomembno, kdaj in na kakšen način otroka postavimo na smuči.

medis otroci Magazin Sin že cel teden kašlja in smrka. Vročine nima. Ali gremo lahko na smučanje?

Zanima me, kdaj ste svoje otroke prvič postavili na smuči? To je pogosto vprašanje, ki se pojavlja na spletnih forumih, odgovori pa so zelo različni. Za nasvet kdaj postaviti otroka na smuči, smo povprašali učitelja smučanja Luko Ferdina iz smučarske šole Impulz Sport: "Nekateri otroci gredo prvič na smuči že pri dveh letih in pol. V povprečju pa se vse to začne nekje pri štirih do šestih letih."

Vsi otroci ne bodo želeli takoj smučati, kaj storiti?

Čeprav je bila v preteklosti večina Slovencev samoukov, pa strokovnjaki opozarjajo, da naj otroka prvih pravih zavojev smučanja nauči za to usposobljen učitelj smučanja. Če so otroci še majhni, je priporočljivo, da malčki skupaj s starši obiščejo pobeljen hrib ali smučišče in imajo s seboj sanke, snežne lopate in druge "igrače". Otrok lahko za začetek samo opazuje, kaj se "dogaja" na smučišču. Vsi otroci ne bodo želeli takoj stopiti na smuči, se bodo pa na snegu igrali. "Otroka nikar ne silimo na smuči, tudi to se pogosto dodaja,“ meni naš nekdanji vrhunski smučar Jure Košir, ki pravi, da bomo s tem le še dodatno sprožili odpor otroka do smučanja, zato svetuje, da je treba otroka na smuči privaditi s pomočjo igre. "Če je treba, naj se smučanja nauči skupaj s svojimi prijatelji,“ dodaja naš nekdanji šampion.

zivljenje 28.11.13. smuka, smucanje, foto: shurtterstock vaje za smučanje Magazin Vaje, da boste pripravljeni na smučanje

Pomembno je, da je postopek privajanja postopen, kar pomeni, da lahko otrok na začetku le hodi obut v smučarske čevlje, nato pa ga spoznamo še smučmi in palicami. 

Luka Ferdin, osebni arhiv | Avtor: Luka Ferdin, osebni arhiv Luka Ferdin, osebni arhiv

Starši so lahko težava

"Če starši poznajo osnove smučanja in deskanja v toliki meri, da ga postavijo na smuči, lahko to delo opravijo sami. Vendar pogosto nastane težava. Otrok meni, da bodo prvi koraki na snegu na smučeh ali deski bolj enostavni, kot v resnici so. Tu se zgodba zaključi," pravi Ferdin, ki staršem svetuje, da se otroci vpišejo na tečaj smučanja in deskanja. 

Z njim se strinja tudi Košir, ki pravi, da imamo pri nas kakovostne šole smučanja in tudi kakovostne učitelje: "Slovenija ima bogato zgodovino smučanja in tudi tradicijo. Tudi sam sem otroke prepustil učiteljem smučanja, saj sem mnenja, da otrok bolj resno vzame učenje. Otroci starše le sprejemajo drugače kot učitelje, pri katerih se naučijo več.“

zivljenje 28.11.13. ogrevanje, smuka, smucisce, gondola, foto: shurtterstock Magazin To naredite, preden greste na smučanje

Ko se odločate za izbiro šole smučanja Košir svetuje, da izberete licencirane šole smučanja. To pomeni, da imajo učitelji veljavne licence za poučevanje. Licence je treba vsako leto pred začetkom zimske sezone obnoviti.

Nasvet:

Ali naj otrok smuča s palicami ali ne, ni pravila. Če že ima palice, naj bodo tako velike, da je, ko otrok roko pokrči, v komolcu pravi kot. Čelada je obvezna in je ključna za varnost otroka. Čelada mora biti dovolj velika in udobna. Smuči naj mu segajo do brade.

Triki, kako animirati otroke

Prednost tečajev je po mnenju Ferdina ta, da otroci skozi igro s svojimi vrstniki pridejo do znanja smučanja in deskanja. Na tečajih se vsaj prvi in drugi dan, soočajo tudi s kako solzico, a imajo prav za namen sprostitve s seboj tudi maskoto, bernardinca Toneta, lastne smučarske srajčke, že na avtobusu pa se med seboj spoznajo in pogledajo kakšen risani film. "Po opravljenem tečaju pa večina otrok želi smučati še naprej,“ pravi Ferdin, ki pojasnjuje, zakaj pri poučevanju smučanja in deskanja ni zaželeno, da so starši prisotni v bližini svojega otroka. Ti namreč precej ovirajo delo učiteljev: "Otrok v takih primerih ni zbran, prav tako pa je po navadi tudi z učiteljem smučanja in deskanja. Če je že to nuja, da so starši prisotni, naj se umaknejo in opazujejo od daleč.“ Sogovornik dodaja, da so ob zaključku tečaja starši vabljeni, da pridejo pogledat znanje svojega otroka.

Smučanje v tujini | Avtor: EPA EPA

zivljenje 28.11.13. ogrevanje, smuka, smucisce, gondola, foto: shurtterstock Nasveti Zdravje Čas je za priprave na smučanje

Ferdin sicer pravi, da je smučanje podobno vožnji s kolesom, ko se enkrat smučanja naučiš, znaš smučati vse življenje.

Do znanja smučanja v petih dneh

"Pri nas organiziramo 5-dnevne tečaje smučanja in deskanja za predšolske in šolske otroke. Avtobusni prevoz je vključen v ceno (126 evrov) in je organiziran vsak dan z Vrhnike, Ljubljane, Kamnika, Domžal, Medvod, Kranja, Škofje Loke in Gorenje vasi na smučišče ter nazaj. Vsak dan, v zgodnjih jutranjih urah, po ustaljenem voznem redu poberemo vse tečajnike in jih dostavimo na smučišče, prav tako pa se po zaključku vsakega dne vrnemo na njihovo vstopno in izstopno točko," pravi sogovornik in pojasni, da učenje poteka v različnih težavnostnih skupinah. "Tečaj smučanja in deskanja je lahko nepozabna izkušnja, saj individualni pristop težko nadomesti moč skupinskega duha. Vendar pa je sam učni proces prilagojen celotni skupini in se lahko kombinira tudi z individualnimi učnimi urami. Učenje poteka v različno velikih skupinah, predvsem glede na znanje otrok," pojasni. 

Smučanje na Pohorju | Avtor: Marprom Marprom

Čisti začetniki so ločeni od preostalih otrok in imajo za njih v šoli smučanja in deskanja organiziran otroški vrtec, druge pa odpeljejo na preizkus, spust na blagi naklonini z iztekom, kjer preverijo njihovo znanje. Po preizkusu otroke tečajnike razdelijo v skupine, primerne njihovemu znanju. Vsako od skupin dobi strokovno izobražen učitelj ači učiteljica, ki pa ima lahko ob sebi tudi pomočnika (v začetnih skupinah sta vedno dva učitelja na skupino, torej učitelj in pomočnik). Po koncu tečaja, na zadnji dan, sledi še neobvezna tekma in podelitev priznanj ter zabava.

Kaj pa otroci in profesionalno smučanje?

Jure Košir staršem na srce polaga, naj svojih otrok nikar ne silijo v nekaj, česar si ne želijo. Pravi, da je profesionalno smučanje zelo dolga in trnava pot. Opaža, da so nekateri starši zelo ambiciozni in si delajo utvare, da bodo njihovi otroci smučarski šampioni. Seveda je dobrodošlo, da starši otroka podpirajo na njegovi profesionalni poti, a le, če si to želi otrok in ne starši. Košir pozna preveč primerov, ko so v svoji zgodnji mladosti otroci ogromno trenirali, nato pa se pri 16 letih vsega naveličali. Sicer meni, da je povsem primerno, da se otrok v tekmovalno smučanje usmeri nekje pri 10 do 12 letih, če si otrok to želi.

Kupiti novo ali rabljeno smučarsko opremo?

Obuvanje smučarskih čevljev je za štiriletnega otroka lahko velika težava, zato je pomembno, da je ekipa smučarskih učiteljev dovolj številčna. Poskrbeti morajo tudi za malico in ostalo smučarsko opremo. Ferdin pravi, da je zadnje leta smučanje postalo precej drago. Dogaja se, da starši svojim otrokom kupijo čisto predrage stvari, predvsem pa opremo, ki ni primerna njihovemu znanju. V njihovi šoli si je možno smučarsko opremo tudi izposoditi. Veliko dobre opreme je na prodaj na smučarskih sejmih, kjer je na prodaj preverjena oprema ter tudi na spletni prodaji z rabljeno opremo. Rabljena oprema je precej cenejša od nove. "Starši lahko brez kakršnih koli skrbi kupijo rabljeno opremo," zaključuje sogovornik.

Na snegu z otroki Slovenija Drago smučanje za starše z malimi otroki
Komentarjev 1
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 09:32 03.december 2017.

    Jooj no.... vecina nas v zrelih letih se je smucanja naucila od starsev ali vrstnikov, pa smo vsi zivi in smucamo se zdaj, pa se nic ni kostala taka sola. Get real, people!!!!