Zdravje > Otrok
530 ogledov

Stroka opozarja, cepite svoje otroke

Cepljenje
Stroka pred začetkom šolskega leta opozarja na pomen ustrezne precepljenosti otrok

V Slovenski medicinski akademiji pozivajo starše, naj poskrbijo za ustrezno precepljenost otrok, še posebej pred vstopom v programe skupinskega varstva in šolo, kjer se bolezni med vrstniki hitro širijo. Pri preprečevanju in obvladovanju nekaterih nalezljivih bolezni je namreč zelo pomembno vzdrževanje visoke precepljenosti otrok.

Če ne bo visoke precepljenosti pri nekaterih nalezljivih boleznih, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, "se bomo težko izognili epidemijam bolezni, ki smo jih v preteklosti učinkovito obvladovali", opozarjajo v akademiji.

Ustvarjanje pogojev za pojav epidemij

Opozarjajo, da je cepljenje najbolj učinkovita metoda preprečevanja nalezljivih bolezni, ki je v razvitem svetu praktično izkoreninila nekatere smrtno nevarne nalezljive bolezni. "Žal pa je v zadnjem obdobju prišlo tudi v Sloveniji, na račun širjenja dezinformacij, predvsem s strani laične javnosti, do upada precepljenosti otrok, ki je že na kritični meji. Ustvarjeni so pogoji za pojav epidemij bolezni, ki so lahko smrtno nevarne in zaradi katerih bi se smrtnost prebivalstva lahko pomembno povečala," je poudaril predstojnik katedre za interno medicino ljubljanske medicinske fakultete in predsednik akademije Pavel Poredoš.

Kot je dodal, se je v zadnjih letih pojavilo veliko napačnih - laičnih interpretacij o nevarnosti cepljenja, pri čemer se starši zanašajo na to, da bodo drugi otroci precepljeni in bo s tem njihov otrok zavarovan pred določeno nalezljivo boleznijo. "To pa ni le nestrokovno, temveč tudi egoistično razmišljanje, ki vnaša nered v sistem, ki je doslej učinkovito deloval," meni.

Pediatri zaskrbljeni

Predvsem pediatri na primarni ravni in zdravniki šolske medicine, ki so najštevilčnejši izvajalci cepljenja, v zadnjih letih z zaskrbljenostjo spremljajo upadanje precepljenosti v Sloveniji pod kritično raven, kar lahko pripelje do epidemije nalezljivih bolezni, ki so bile že skorajda povsem iztrebljene, so v sporočilu za javnost navedli v akademiji.

Dodali so, da je preventiva zelo pomembna v vseh življenjskih obdobjih, tako tudi cepljenje, ki prispeva k zmanjševanju obolevnosti in ohranjanju dobrega zdravja. Nacionalni program cepljenja otrok in mladostnikov je univerzalen, za vse otroke in mladostnike brezplačen ter vključuje cepljenja proti enajstim nalezljivim boleznim, so še dodali.

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:04 01.september 2017.

    "Če ne bo visoke precepljenosti pri nekaterih nalezljivih boleznih", bomo morali kazensko odgovarjati lobistom.

  • Avatar Leon
    Leon 11:51 01.september 2017.

    Kakšna stroka opozarja ? Tista stroka ,ki nekaznovano ubija dojenčke iz malomarnosti ?