Zdravje > Otrok
21999 ogledov

Takšni obiski so neprimerni, politiki, razmislite o tem!

"Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna.."

V okviru mednarodnih dni boja proti nasilju nad ženskami, ki jih obeležujemo od 25. novembra do 10. decembra, je Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni negi, ki deluje pod okriljem Zbornice – Zveze, pripravila okroglo mizo z naslovom Obiski politikov ob novoletnih praznikih po slovenskih porodnišnicah.

Pri zbornici zdravstvene in babiške nege navajajo, da so udeleženci s področja babiške in zdravstvene nege, medicine, družboslovja in družinske psihoterapije opozorili na sporne vidike vse pogostejše prakse obiskovanja porodnic in novorojenčkov na novoletni dan s strani politikov, županov, predsednika države...

dojenček porodnišnica Veselje v slovenskih porodnišnicah Slovenija Naj mu bo ime Luka!

Pri obiskih politikov se ne spoštuje bolnišničnih pravil

Znano je, da porodnišnice praviloma omejujejo obiske porodnice in novorojenčka na zgolj najožje družinske člane, pri obiskih politikov pa se teh omejitev in pravil očitno ne spoštuje.

Sicer v bolnišnicah te obiske omejujejo zaradi večjih možnosti okužb, v zimskem času so to zlasti obolenja dihal in gripa. Po mnenju babic in bolniških sester, se z vstopom večjega števila oseb v bolniško ali celo porodno sobeo - politike namreč spremljajo še varnostniki, fotografi, novinarji, ob tem še pride celotno vodstvo bolnišnice - to tveganje okužb samo še povečuje. 

Dojenček Dva dečka Slovenija Prva slovenska novorojenčka v novem letu sta ...

Proti takšnim obiskom po njihovem govori tudi dejstvo, da gre za vdor v intimo in zasebnost matere in otroka, ki sta v obdobju po rojstvu še posebej ranljiva. "Porodnica zagotovo formalno privoli v visoki obisk, a je ta privolitev lahko sporna, saj v hierarhiji zdravstvenega zavoda in v luči svoje poporodne ranljivosti, predstavlja najšibkejši člen. Zato je prostovoljnost njene izbire obiska politika, fotografiranja, dajanja izjav itd. lahko upravičeno postavljena pod vprašaj. Še toliko bolj pa to velja za novorojenčka, ki nima nikakršne možnosti lastne opredelitve do takšnih posegov v svojo intimo in življenje," je ob tem povedala Irena Špela Cvetežar, predsednica Delovne skupine za nenasilje v zdravstveni negi.

Politiki, tudi vi razmislite!

Zaradi vsega tega so v zbornic vodstva porodnišnic, babice in medicinske sestre ter specialiste porodništva in ginekologije pozvali  k k sprejetju ustreznih strokovnih pravil in pravil zavodov. "Hkrati delovna skupina poziva splošno javnost in medije, s tem pa tudi politike, župane in druge, da razmislijo o spornih vidikih opisane prakse, saj je dolžnost stroke skrbeti za strokovnost, etičnost, zasebnost, dostojanstvo in psihofizično dobro počutje mater in otrok," dodajajo v sporočilu. 

 

Komentarjev 8