Zdravje > Otrok
599 ogledov

Pozor, vpliva tudi na uspeh v šoli!

Otrok
Gre za težave, ki so pogosto podcenjene, saj imajo lahko velik vpliv na koncentracijo in uspeh v šoli.

Med tri in 21 osnovnošolskih otrok ponoči smrči vsak dan ali pogosto, kažejo podatki raziskave v sosednji Italiji, ki jih je objavilo tamkajšnje Ministrstvo za zdravje. Do šest odstotkov otrok ima bolezni dihal.

Otroška soba, opremljena z mislijo na prihodnost Pari Zdravje Pred vprašanjem: otroci da ali ne?

Glasno smrčanje

Eden od razlogov za smrčanje otroka je lahko obstrukcijska apneja. Ta nastane zaradi ponavljajoče se začasne zapore dihalnih poti pri otroku, ki je še posebno izrazita v spanju, smrčanje pa je običajno prisotno vsako noč oziroma večino noči. 

Med glasnim smrčanjem lahko slišimo tudi kratkotrajne prekinitve dihanja. Pri teh prekinitvah dihanja bomo imeli občutek, kot da otrok hlasta za zrakom. Usta bo imel običajno odprta, prsni koš pa se bo ob poskusu vdiha, namesto da bi se razširil, pomaknil navznoter.

Pomanjkanje kvalitetnega spanca zaradi tega sindroma se kaže s pretirano zaspanostjo podnevi, pomanjkanjem koncentracije in posledično tudi s slabšim uspehom v šoli. Ti otroci zjutraj še težje vstanejo iz postelje, morda imajo tudi jutranje glavobole. Otroka, ki zelo pogosto smrči, odpeljemo k pediatru, po potrebi ga bo poslal tudi k specialistu za ušesa, nos in grlo.

Če otrok smrči le občasno ob prehladu ali kakšnem drugem obolenju dihalnih poti, poskusite omiliti smrčanje z rednim izpiranjem noska s fiziološko raztopino. Pri dojenčkih si pomagamo tudi z aspiratorjem.

Pretirana čistoča ni vedno najboljša. (Foto: shutterstock) Novo odkritje Zdravje Pretiravanje s čistočo povezali z levkemijo pri otrocih Nalepka otrok v avtu Avto Inštruktor o tem, ali naj otroci sedijo spredaj