Zdravje > Otrok
974 ogledov

Tudi tako jim lahko pomagamo, da bodo dlje in lepše spali

otrok spanje spanec Profimedias
Otroci imajo težave s spanjem, študija pokazala, kako jim lahko pomagate.

Omega-3 maščobne kisline so v organizmu pomembne za delovanje srca in ožilja, omogočajo pa tudi normalen razvoj ter delovanje možganov in živčevja. Raziskave so pokazale pomemben vpliv le-teh tudi pri otrocih, saj pomagajo pri boljšem učnem uspehu.

Raziskovanje znanstvenikov na Univerzi v Oxfordu je pokazalo, da omega-3 maščobne kisline lahko izboljšajo kakovost spanja pri otrocih. Raziskava je bila objektivna, šlo je namreč za randomizirano, dvojno slepo in kontrolirano preskušanju, kjer sicer sicer sodelovalo 362 osnovnošolcev. Znanstveniki so raziskovali, ali bi lahko imel dodatek DHK, ki spada med omega-3 maščobne kisline vpliv na vedenje in bralno sposobnost otrok, ki imajo težave s tem. V štirimesečni raziskavi je sodelovalo 362 otrok med sedmim in devetim letom starosti. 

Raziskava je bila sestavljena iz dveh faz . V prvi, ki je vključevala spalne navade otrok so ugotovili, da so kar štirje od desetih otrok na začetku študije imeli težave s spanjem. 

Izmed teh so izbrali 43 otrok z največjimi težavami s spanjem in jim nadeli posebne zapestnice, ki so pet noči zapored beležile gibanje teh otrok.

Polovica otrok je vsakodnevno v obliki kapsul zaužil omega-3 maščobne kislin iz olja morskih alg. Druga polovica otrok oz. kontrolna skupina pa je jemala, po okusu in barvi podobne placebo kapsule izdelane iz sojinega ali koruznega olja. 

Otroci, ki so v tem času uživali omega-3 maščobne kislin, so spali skoraj eno uro dlje in se ponoči veliko manj zbujali, v primerjavi s tistimi, ki so prejemali samo placebo.

Glavni vir omega 3 maščob je morska hrana, tako ribe kot drugi morski sadeži. Poleg tega so dober vir teh hranil še laneno seme, orehi, sojini kalčki, tofu, brstični ohrovt, cvetača, špinača in buče.

V drugi fazi študije so vsem anketirancem izmerili raven maščobnih kislin omega-3 v krvi in ​​rezultate primerjali s njihovim spanjem

Analiza je pokazala, da je kar 40 odstotkov otrok imelo težave s spanjem - bodisi niso želeli v posteljo, pred spanjem so bili tesnobni, ponoči pa so se ves čas prebujali in vstajali iz postelje

Rezultati so pokazali, da so imeli otroci z višjo vsebnostjo maščobnih kislin omega-3, zlasti maščobnih kislin DHA, manj težav s spanjem.

Rezultati te študije niso presenetljivi, saj so prejšnje študije pokazale, da nižje ravni maščobnih kislin DHA pomenijo tudi nižjo raven melatonina, hormona, ki kontrolira dnevni ritem drugih hormonov, naše spanje, imunski sistem in kognitivne funkcije možganov. 

Znanstvenike je ob tem presenetila in predvsem zaskrbela na splošno nizka raven omega-3 maščobnih kislin pri otrocih, kar je seveda pokazala njihova raziskava. 

Kdaj je klinična raziskava res objektivna?

Kontrolirana raziskava pomeni, da je v raziskavo poleg bolnikov, ki prejemajo testirano (novo razvito) zdravilo, za primerjavo vključena še tako imenovana kontrolna skupina bolnikov, ki ne prejema testiranega zdravila.

Dvojno slepa raziskava pomeni, da  nihče, razen organizatorja študije torej ne ve, ali posamezen prejema novo zdravilo, staro zdravilo ali prazno zdravilo. Za bolnika slepa zasnova študije je potrebna zato, da ne bi bil sugestivni placebo učinek večji pri bolniku ki bi vedel, da prejema zdravilo, kot pa pri bolniku, ki bi vedel, da prejema prazno placebo zdravilo.

Randomizirana raziskava pomeni, da je posamezen bolnik uvrščen v eno izmed skupin po naključju, torej z žrebom

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.