Zdravje > Otrok
15042 ogledov

V teh izdelkih so kemikalije, ki deklicam povzročijo prezgodnjo puberteto

najstnik najstnica puberteta Shutterstock
Najnovejša raziskava, zaradi katere nas lahko skrbi.

Dekleta, ki so bila pred rojstvom izpostavljena nekaterim kemičnim spojinam v milu, zobni pasti, ličilih in drugih izdelkih za osebno nego, imajo večje tveganje za pojav prezgodnje pubertete, je pokazala ameriška študija, ki jo objavlja prestižna znanstvena revija Human Reproduction.

Hormonski motilci

Že prejšnje raziskave na živalih so dokazale negativni vpliv določenih kemikalij na hormone, kar je lahko povezano tudi s prezgodnjim vstopom v puberteto. Gre predvsem za ftalate, ki jih je največ v dišečih izdelkih, kot so parfumi, mila in šamponi. Potem so tukaj še škodljivi parabeni, ki se uporabljajo kot konzervansi v kozmetiki in triklosan, skrito antibakterijsko in antimikrobno sredstvo.

Gre za tako imenovane indokrine motilce, ki jih v kozmetiki največkrat uporabljajo za podaljševanje obstojnosti  in preprečevanje, da bi se v izdelkih razvili mikrobi in bakterije.

Tako po obliki kot strukturi ti indkrini motilci spominjajo in posnemajo naravne hormone v telesu in s tem motijo ​​delovanje žlez. Čeprav te spojine v majhnih količinah naj ne bi povzročale težav, strokovnjaki opozarjajo na njihov kumulativen učinek, saj se v tkivih kopičijo več let.

Študija, ki so jo izvedli znanstveniki iz Kalifornije, je vključevala 338 otrok, 179 deklic in 159 fantov. Razvoj teh mladih so znanstveniki spremljali od rojstva do adolescence. Izpostavljenost različnim kemičnim spojinam so ugotavljali s pomočjo analiz urina mater med nosečnostjo, in nato še analiz urina njihovih otrok pri dopolnjenih devetih letih.

V več kot 90-tih odstotkih vzorcev urina zbranega med otroki, so odkrili prisotnost kemičnih spojin, ki lahko vplivajo na koncentracijo in aktivnost hormona.

Največji vpliv na zgodnji nastop pubertete pri deklicah so imeli ftalati, parabeni in triklosani, ki so jih našli v urinu njihovih mater med nosečnostjo. Kot navaja Reuters, omenjen spojine na razvoj dečkov niso bistveno vplivale. "Dejstvo, da smo v tem primeru dokazali povezavo med spojinami in puberteto pri deklicah, kar je zaskrbljujoče. Pri tem je pomembno, da zdaj to vemo in lahko zmanjšamo izpostavljenost, " je dejala glavna avtorica študije Kim Harley z Univerze v Berkeleyju. Znanstvenica je opozorila na previdnost pri nakupu takšnih izdelkov in potrošnike pozvala k skrbnemu prebiranju deklaracij na kozmetičnih izdelkih. 

Maskara Test Zdravje Vse te maskare vsebujejo hormonske motilce

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.