Magazin
83 ogledov

Osvežilci vsebujejo škodljive kemikalije

osvežilec zraka Shutterstock
Kemične spojine, ki so v osvežilcih prostorov, pogosto dražijo dihala in oči, v višjih koncentracijah pa so lahko tudi zelo škodljive.

Dobra tretjina osvežilcev zraka vsebuje človeku škodljive kemikalije, je pokazala nova raziskava, katere izsledki so bili te dni objavljeni na ameriškem kongresu za alergije, astmo in imunologijo (ACAAI). Z navedbami se strinjajo tudi slovenski strokovnjaki.

Nevarna astmatikom

“Razpršila za odišavljenje prostora lahko zaradi nekaterih aktivnih spojin dražijo lokalna dihalna pota ter škodijo astmatikom in vsem, ki imajo težave z dihali,” pojasnjuje pulmolog Igor Koren. Po njegovih izkušnjah lahko pri zdravih ljudeh izzovejo predvsem kašelj, ki pa poneha ob prenehanju uporabe in nima dolgoročnih posledic. Po podatkih inštituta za varovanje zdravja osvežilci zraka, ki so na voljo na našem trgu, vsebujejo etil- ali izopropilalkohol, glikoletre, ftalate, dišave, etanol in formaldehid. Njihovi učinki na zdravje so najmanj neprijetni, zato dobro premislite, ali te izdelke res potrebujete.

Kemikalije, ki jih pogosto vsebujejo osvežilci (Vir: IVZ)

  • Ftalati. Lahko povzročajo motnje hormonskega ravnovesja; nekatere študije so pokazale škodljiv vpliv na ščitnico.
  • Toluen. Je dražilen, deluje na osrednje živčevje, povzroča glavobole, utrujenost in omotico ter zmanjšuje zbranost. Pri izpostavljenosti velikim odmerkom lahko povzroči motnje srčnega ritma. Posledice dolgotrajne izpostavljenosti so motnje spomina in zbranosti, zmedenost, šibkost, slabost, pijanost ter izguba apetita. Lahko poškoduje ledvice.
  • Formaldehid. Dražilen za kožo, oči in dihala. Lahko povzroča pekoč občutek v očeh, nosu in pljučih ter solzenje. Mednarodna agencija za raziskave raka in Agencija ZDA za varstvo okolja US EPA ga uvrščata med verjetno rakotvorne snovi. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.