Zdravje > Otrok
15162 ogledov

"Včasih rečem staršem, naj imajo otroka malo manj radi"

Vrtec
Ozaveščeno starševstvo, kjer se razbijajo miti o vzgoji otrok.

Dr. Shefali Tsabary bi lahko označili za pionirko novega načina starševstva. V sklopu svojega predavanja "Podpora, ne popolnost", ki ga je moderirala Jelena Djoković, je predstavila svoj koncept ozaveščenega starševstva.

Ozaveščeno starševstvo je nov način vzgoje otrok, ki se poskuša distancirati od starega, škodljivega načina. Pri ozaveščenem starševstvu je pomembno, da ne poslušamo svojega notranjega ega in se namesto tega ustavimo in vprašamo, zakaj imamo takšno močno željo po nadzoru. Dr. Shefali je predstavila sedem stebrov ozaveščenega starševstva, ki zavračajo znane mite o vzgoji otrok.

"Pri starševstvu gre za vzgojo otrok"

"To ni res," je začela Dr. Shefali, "ko se osredotočimo na vzgojo otroka, otrok postane naša lutka." Pri ozaveščenemu starševstvu se je potrebno osredotočiti na svojega notranjega otroka in na svoje občutke. Zavedati se moramo, da je otrok tukaj, da nas vzgaja oziroma da vzgajamo sami sebe. Ozaveščeno starševstvo veleva, da se moramo osredotočiti na zavestnost, tako da bomo opazili svojega otroka, saj gre o povezavi z otrokom in ne o nadzoru. "Pri vzgoji se vedno vprašajte, kako lahko malo manj uničim svojega otroka. Tako boste videli, da ne gre o popolnosti, ampak o tem, da ste boljši."

Dr. Shefali Tsabary | Avtor: Profimedia Profimedia

"Vsak starš sanja o popolnem otroku"

Popolni otrok je za mnoge starše otrok, ki je ves čas srečen in brez težav. Kot mnogi drugi, dr. Shefali trdi, da to ni nikakor možno. "Hočemo srečnega otroka, ki bo bil ves čas priden in nas poslušal, saj se nočemo ukvarjati z njegovimi muhami in izpadi," je pojasnila. "Tega si nikakor ne smemo želeti, saj to govori naš ego. Otrokom moramo pustiti, da so to, kar želijo." Najpomembnejše je, da si utirajo otroci svojo pot v svetu, pa naj je še tako običajna.

"Naš otrok mora biti uspešen"

Kot je razložila dr. Shefali, si starši pogosto želijo uspešnega otroka. Običajno se ne zavedajo, da to govori njihov ego, ki enači uspeh z denarjem. Kot zavestni starši moramo uspeh videti kot ljubezen, ravnotežje, mir, in ne kot denar.

Šolar, otrok, učenje, šola, pouk, domača naloga | Avtor: Profimedia Profimedia

"Imamo pridne in poredne otroke"

Čeprav tudi Božiček sprašuje otroke, če so bili pridni ali poredni, se moramo kot starši tega vzdržati. Običajno otroka označimo za pridnega, če nas uboga in posluša, vendar je to največja napaka starševstva, saj mu veleva naš ego in ne mi. "Zaradi tega starši ne marajo najstnikov, saj se pogosto upirajo in ne poslušajo," je razložila dr. Shefali.

"Potrebno si je zapomniti, da si otrok z upiranjem ustvarja svojo identiteto. Kot starš mu morate pustiti, da postane to, kar si želi." -Dr. Shefali Tsabary

"Kot starš morate imeti nadzor"

Tradicionalno starševstvo veleva, da mora starš imeti stalen nadzor nad otrokom in mora vedeti za vsak njegov korak. "Narobe je, da želite imeti otroka ves čas pod kontrolo. Takoj ko boste opustili ta nadzor, se bo dinamika vašega odnosa spremenila. Otrok bo postal bolj zaupljiv, vam pa ne bo treba kričati in mu ukazovati."

"Najpomembnejše je, da imam otroka rad"

Čeprav je včasih lepo videti, kako zelo radi imate otroka, je ta ljubezen pogosto izgovor za nadzor in zatiranje. "Včasih rečem staršem, naj imajo otroka malo manj radi," je začela dr. Shefali, "ljubezen se pogosto enači z nadzorom in tako starši mislijo, da morajo biti ves čas zraven otroka. Če se ne zavedamo svojih dejanj, je ljubezen lahko precej toksična."

"Smo naravno dobri starši"

Dr. Shefali opozarja, da nihče od staršev ni naravno dober. Postati dober starš zahteva veliko truda in dela ter ne pride samo od sebe. Zavestnega starševstva se učimo zaradi otrok, saj se morajo tudi oni to naučiti. "To je največja moč starševstva, da se učimo s svojimi otroki," je še zaključila.

Denar, štetje denarja Slovenija Kdor ima dva otroka, bo dobil do 737 evrov, kdor ima tri pa do 1105
Komentarjev 1
  • miho 09:41 10.oktober 2022.

    Čez 10 - 20 let se bo tudi ta pristop k vzgoji otrok štel za škodljivega in bo na smetišču zgodovine, kot vsi ostali doslej. Ni pristopa k vzgoji otrok, ki bi bil idealen, zato se vsakih nekaj let spreminjajo ...prikaži več smernice, kako vzgajati otroke. Potem pa imaš to, da eni starši zagovarjajo eno, drugi drugo. Ker otroci so različni. In ni recepta za vse otroke. Najboljša vzgoja je pa brez vsakih knjig, po lastnem občutku in vesti staršev (s tem, da se izognemo zlorabam otrok.