Zdravje > Otrok
803 ogledov

WHO: To so proizvodi, ki so razlog za zaskrbljenost

dojenček Profimedias
WHO pregledala skoraj 8000 prehranskih proizvodov za dojenčke iz več kot 500 trgovin-

Komercialno proizvedena hrana za dojenčke pogosto vsebuje preveč sladkorjev, seznam sestavin, ki jo navaja njena embalaža, pa je nemalokrat nejasen, izhaja iz danes objavljenega poročila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V njem predlagajo nove smernice za izboljšanje prehrane dojenčkov.

WHO je med novembrom 2017 in januarjem 2018 pregledala skoraj 8000 prehranskih proizvodov za dojenčke iz več kot 500 trgovin v Avstriji, Bolgariji, Izraelu in na Madžarskem.

"V okoli polovici pregledanih proizvodov so več kot 30 odstotkov kalorij predstavljali sladkorji, okoli tretjina proizvodov pa je vsebovala dodane sladkorje in druga sladila," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedli pri evropski veji WHO.

Kot so izpostavili, je hrana, ki naravno vsebuje sladkorje, kot sta sadje in zelenjava, sicer lahko primerna za prehranjevanje majhnih otrok, "a zelo visoke ravni sladkorjev, ki jih vsebujejo komercialno proizvedeni prehranski proizvodi, predstavljajo razlog za zaskrbljenost".

Raziskava Zdravje Še ena zelo pomembna ugotovitev o prednostih dojenja za matere

Visok vnos sladkorjev lahko med drugim poveča tveganje za prekomerno telesno težo in zobni karies, so posvarili pri WHO. Izpostavili so tudi, da lahko zgodnja izpostavljenost presladkim prehranskim proizvodom povzroči morebiti vseživljenjsko večjo naklonjenost sladki hrani.

"Dobra prehrana v zgodnjem otroštvu ostaja ključnega pomena za zagotavljanje optimalne rasti in razvoja otrok ter za boljše zdravje kasneje v življenju," je ob objavi poročila poudarila regionalna direktorica WHO za Evropo Zsuzsanna Jakab.

Poročilo med drugim navaja, da je bilo do 60 odstotkov pregledanih prehranskih proizvodov označenih, da so primerni za dojenčke, mlajše od šestih mesecev, kar je v nasprotju s priporočili WHO, da se dojenčke v prvega pol leta življenja hrani izključno z materinim mlekom.

Pripravili nove smernice

Nove smernice so pri WHO pripravili zato, da bi lahko države članice sprejele novo zakonodajo in s tem omejile vnos sladkorja pri dojenčkih. Med drugim si WHO želi konec promocije nadomestkov materinega mleka. Priporoča tudi, da bi se otroke med šestim mesecem in dvema letoma starosti hranilo s hranili bogato, doma pripravljeno hrano.

WHO je pozvala k prepovedi dodajanja sladkorjev in sladil v hrano za dojenčke. Poudarila je tudi, da bi morali bombone in sladkane pijače, vključno s sadnimi sokovi in kondenziranim mlekom, označiti kot proizvode, ki niso primerni za otroke, mlajše od treh let.

dojenček Zdravje Predolgo čakanje na uvajanje čvrste hrane
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice