Zdravje > Otrok
3293 ogledov

Zanimiva slika: Kako je te bolezni po nekaterih občinah bistveno več

Astma Žurnal24 main
Bolezen v porastu, bolnišničnih obravnav pri otrocih vednarle manj.

NIJZ je v okviru Zdravje občin 2019 izrisal tudi zemljevid astme pri otrocih in mladostnikih. Ta kaže zanimivo sliko - ponekod na severnem Primorskem in na severovzhodu Slovenije je hospitaliziranih zaradi astme precej več otrok, ponekod pa nič.

Kazalnik prikazuje standardizirano stopnjo bolnišničnih obravnav zaradi astme pri otrocih in mladostnikih starih med 0 in 19 let b obdobju od leta 2013- 2017.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

A podatki, na podlagi katerih je bil izrisan zemljevid, ne prikazujejo razširjenosti astme, temveč le bolnišnične obravnave, zato le ti, kot poudarjajo strokovnjaki, niso povsem pravi pokazatelj pojavnosti te bolezni pri nas. Pa vendarle, v občinah, ki so obarvane rjavo v štirih opazovanih letih ni bilo nobenega otroka, ki bi bil zaradi astme obravnavan v bolnišnici.

Simone Perčič iz centra za zdravstveno ekologijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ( NIJZ) ob tem dodaja, da pojavnost astme po svetu narašča, zmanjšuje pa se hospitalizacija otrok z astmo.

Zasavje in Maribor

Sicer je po njenih besedah pri nas je največja pojavnost astme pri otrocih v Zasavju, nekoliko večjo pojavnost so ugotovili tudi v Mariboru. "V Zasavju je pričakovati eno višjih ravni onesnaženosti zraka s trdimi delci, ki je poleg izpostavljenosti alergenom eden najmočnejših dejavnikov tveganja za razvoj astme," je dodala strokovnjakinja in ob tem opozorila, da je zelo težko določiti posamezne vplive na razvoj astme.

Astma predstavlja pomembno breme, saj ima za mnoge bolnike velik negativni vpliv na vsakdanje življenje. Sodi med obstruktivne bolezni dihalnih poti in je pri otrocih najpogostejša kronična bolezen, prizadene pa tudi številne odrasle.

Po besedah Petra Korošca, ki je vodja laboratorija za klinično imunologijo in molekularno genetiko na Univerzitetni kliniki za pljučne bolezni in alergijo Golnik, je razvoj medicine privedel do točke, ko je za 90 odstotkov bolnikov z astmo znano, kaj je njihov imunološki vzrok, kakšno vnetje imajo, kakšne celice so ključne. "Zdaj se razvijajo terapije, ki bodo zdravile te različne imunološke poti za samo bolezen," je dejal strokovnjak. "Ključno za boljšo obravnavo bolnikov v prihodnosti bo personalizirana medicina," je dodal.

Personalizirana medicina: Nova revolucija na področju zdravljenja astme

Prva revolucija zdravljenju astme se je zgodila v začetku 80. let, z uvedbo inhalacijskih glukokortikoidov, ki so drastično zmanjašli umrljivost. "Zdaj pa smo veseli in ponosna sem na to, da smo del zgodbe druge revolucije, kot temu rečem, ko imamo možnost personaliziranega zdravljenja bolezni glede na podtip astme," je povedala specialistka pulmologinja s klinike Golnik Sabina Škrgat.

To je astma

Astmo označuje posebno "astmatsko" vnetje dihalnih poti, za kar ni poznanega vzroka. "Vemo pa, da vnetje pospešujejo in s tem poslabšujejo astmo alergeni -  izločki hišne pršice, različni pelodi,poklicni alergeni in virusi ter nekatere bakterije," poudarjajo na Kliniki Golnik. 

Zaradi vnetja so dihalne poti zožene, še dodatno se zožijo zaradi številnih dražljivcev (npr. tobačnega dima) ali nespecifičnih dejavnikov (npr. hladnega in suhega zraka). To dogajanje občutite kot simptome astme:

  •     težko dihanje
  •     kašelj
  •     tiščanje v prsih
  •     piskajoče dihanje


Nadvse tipični in neredko tudi prvi simptomi astme so nočni kašelj ali nočna dušenja – značilno med 3h in 4h zjutraj, jutranji kašelj ali jutranja kratka sapa in težka sapa ob telesnih obremenitvah.

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice