Zdravje > Otrok
1057 ogledov

Zaradi smrti deklice zdravnici deset mesecev zapora

Sodišče je odločilo, da je pediatrinja opustila dolžno ravnanje in da ni zadostno spremljala stanja otrok

Okrajno sodišče v Mariboru je danes že upokojeno pediatrinjo Olgo Krajnc v primeru 16-mesečne deklice, ki je aprila 2009 umrla na pediatrični kliniki UKC Maribor, obsodilo na deset mesecev zapora. Sodišče je odločilo, da je pediatrinja opustila dolžno ravnanje in da ni zadostno spremljala stanja otroka. Sodba še ni pravnomočna, danes poroča Večer.

Olga Krajnc je bila 29. marca 2009, ko sta starša 16-mesečno deklico pripeljala na pediatrično kliniko v Univerzitetni klinični center (UKC) Mariboru, dežurna zdravnica. Deklica je ob prihodu v bolnišnico kazala simptome z rotavirusom, prejela je terapijo, ki ji jo je predpisala Krajnčeva.

Dekličina mama je pet ur po sprejetju v bolnišnico opazila, da deklica težko diha. Na pomoč je poklicala medicinske sestre, ki so deklico, ne da bi jo takoj začele oživljati, odnesle v oddelek intenzivne nege. S pomočjo aparatov je deklica tam znova zadihala, dva dni kasneje je umrla.

Sprva je tožilstvo odgovornost za smrt deklice pripisalo zdravnici in še trem medicinskim sestram, ker pa je izredni nadzor v mariborskem UKC ugotovil veliko pomanjkljivosti pri organizaciji dela na pediatriji, je tožilstvo od kazenskega pregona zoper njih odstopilo.

Obtožni predlog zoper zdravnico zastopa vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, ki je sodišču predlagal, da zdravnico spozna za krivo in jo obsodi na 14 mesecev zapora.

Krajnčeva je očitke tožilstva odločno zanikala. V svojem zagovoru je poudarila, da se je pri deklici zgodil nepričakovan zaplet.

Da prenehanje dihanja in zastoj srca pri deklici nista posledica zdravničinega ravnanja, menijo tudi zdravniki Milan Čižman, Franc Sterle in Štefan Grosek, ki jih je sodišče angažiralo za izdelavo izvedenskega mnenja.

Medtem pa je dunajski pediater kardiolog Peter Voitl ocenil, da dejavniki tveganja pri otroku niso bili zadostno upoštevani in da bi hudo dehidracijo pri deklici lahko preprečili, če bi ji pravilno dovajali tekočino.

bolnišnica zdravstveni dom Sojenje Slovenija Strokovnjak z Dunaja sesul mnenje ljubljanske medicinske fakultete

Odvetnik Krajnčeve Josip Sever je med drugim v uvodu sklepne besede dejal, da je Krajnčeva v svoji 38-letni praksi zdravila več kot tisoč otrok z rotavirusom in vedno pravilno ocenila stopnjo dehidracije. Prepričan je, da ni bilo vzročne zveze med očitanim dejanjem in nenadnim nepredvidljivim zapletom, zato je za zdravnico predlagal oprostilno sodbo, saj da obdolžena občutnega poslabšanja zdravja male bolnice ni mogla pričakovati.

Sodba še ni pravnomočna. Pričakovati je, da se bo obramba zoper njo pritožila, čeprav odvetnik Sever po izreku sodbe tega ni izrecno napovedal, je pa v sodni dvorani to nakazal z večkratno intervencijo, da je sodišče s tem, ko ni ugodilo vsem predlogom obrambe, kršilo zakon o kazenskem postopku, poroča Večer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.