Zdravje > Otrok
2572 ogledov

Zaradi te bolezni letno umre največ otrok, mlajših od pet let

Bolan otrok
Bolezen, ki ubije več otrok kot driska, malarija in ošpice skupaj.

Pljučnica je akutna nalezljiva bolezen dihalnih poti, za katero vsako leto na svet umre največ otrok, mlajših od pet let. Pljučnica ubije več otrok kot driska, malarija in ošpice skupaj, je objavila organizacija "Save the Children" s sedežem v Londonu. 

Leta 2015 je zaradi vnetja pljuč umrlo 920 tisoč otrok, mlajših od pet let. Večina bolnikov prihaja iz družin, ki nimajo dostopa do cepiva in niti antibiotikov. Ti bi preprečili 70 odstotkov smrti zaradi pljučnice katere zdravljenje v povprečju stane okoli 40 evrov,  navaja poročilo. 

Kaj je pljučnica?

Pljučnica je vnetje drobnih pljučnih mešičkov oziroma alveolov. Vnetje pljučnega parenhima (skupina določenih celic) ima lahko različen obseg. Pljučnica je precej pogosta bolezen in je v razvitem svetu na 6. mestu med najpogostejšimi vzroku za smrt.

Pri manjših otrocih (do 5. let) so virusne pljučnice bolj pogoste kakor bakterijske in se prenašajo pretežno z okuženimi kapljicami in rokami. 

Povzročitelji doma pridobljenih pljučnic so lahko virusi, zlasti pri otrocih, mlajših od dveh let, bakterije in atipične bakterije, kot je npr. Mycoplasma pneumoniae. Na osnovi pregleda je težko razločevati med različnimi vrstami povzročiteljev, saj je klinična slika lahko podobna pri različnih povzročiteljih: povišana telesna temperatura, hitro dihanje, kašelj, utrujenost

Organizacija "Save the Children"  navaja, da je leta 2015 v Somaliji in Čadu 32 od tisoč otrok, mlajših od pet let, umrlo zaradi akutnih okužb dihal, kar je največ na svetu.

Kljub dejstvu, da se je število otrok, mlajših od petih let, ki so umrli zaradi pljučnice, v državah v razvoju od leta 2005 do 20015  zmanjšalo za 47 odstotkov,  je ta številka še vedno previsoka.

"Save the Children"  zato poziva svetovne voditelje, naj boj proti pljučnici uvrstijo na seznam prednostnih nalog. Poudarjajo, da mora biti cepivo cenejše in dostopno vsem, vlade držav, v katerih umira največ otrok pa poziva, naj se povežejo s humanitarnimi organizacijami, da bi bili antibiotiki, ki rešujejo otroško življenje, čim bolj dostopni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice