Zdravje > Otrok
1888 ogledov

Zastrašujoči rezultati: Že zaradi tega panični in brez kontrole

Profimedia
Mlade zajame panika, če jim odvzamete telefon, poleg tega ne morejo nadzorovati časa.

Skoraj četrtina mladih se danes sooča z nevarno odvisnostjo od telefona, je pokazala najnovejša študija Kraljevega kolidža v Londonu. V raziskavi, ki jo povzema britanski BBC, tovrstna zasvojenost pomeni, da mlade zajame panika, ko jim odvzamete telefon, poleg tega ne morejo nadzorovati časa, ki ga porabijo na mobilni napravi. 

Ljudje na ulici Epidemija Zdravje Se prepoznate? To je nomofobija, s katero se spopada vse več ljudi

Takšna oblika zasvojenosti lahko pomeni resne posledice za duševno zdravje, piše v raziskavi, objavljeni v strokovni reviji BMC Psychiatry. Skupina britanskih raziskovalcev je analizirala 41 prejšnjih študij o "problematični uporabi pametnih telefonov," kar pomeni, da so ugotovitve zajele veliko, kar 42 tisoč mladih ljudi s celega sveta. "Večina otrok ima pametne telefone že pri enajstih letih, vrhunec in največja razširjenost težav z duševnim zdravjem pa doseže vrhunec v najstniških letih," so zapisali. 

Tesnobni in brez kontrole

Telefoniranje | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Pokazalo se je, da jih je kar 23 odstotkov že imelo vzorce posebnih oblik vedenja, ki kažejo na odvisnost. Strokovnjaki so posebej opozorili na tesnobo, ki jo doživljajo mladi, v primeru, ko jim je odvzet telefon oziroma ga ne morejo uporabljati. Poleg tega ne zmorejo kontrolirati časa, ki ga porabijo za to - ne znajo izmeriti, koliko časa so preživeli na telefonu in s tem zanemarili druge, pomembnejše dejavnosti.

Kaj bo šele v odraslem življenju

Takšno zasvojeno vedenje je lahko  povezano še s težavami, kot so stres, depresivno razpoloženje, pomanjkanje spanja ali slabši učni uspehi, še pravi študija. "Uporabo pametnih telefonov je nemogoče preprečiti, dejstvo je, da so tu. Predvsem se je treba zavedati, da je treba poročati, opozarjati in razumeti razširjenost teh odvisnoti. Sicer še sami ne vemo, kaj povzroča večjo zasvojenost, je to uporaba mobilnih telefonov ali različne aplikacije, ki jih je vse več,"  je dejala ena od avtoric raziskave, Nicola Kalk z Inštituta za psihiatrijo, psihologijo in nevroznanost na Kraljevem kolidžu v Londonu. 

Strokovnjakinja poziva k ozaveščanju javnosti o uporabi pametnih telefonov pri otrocih in mladih, saj bi se po njenem starši morali zavedati, "koliko časa otroci preživijo na svojih telefonih."

45 odstotkov jih je nenehno na spletu 

Pew Research Center je lani opravil raziskavo, ki je zajela 743 ameriških najstnikov, starih od 13 do 17 let in 1.058 ameriških staršev najstnikov. V njej so najstnike spraševali o preživljanju časa z mobilnimi telefoni in drugimi napravami z zasloni. Ugotovili so, da več kot polovica najstnikov meni, da porabijo preveč časa na svojih mobilnih telefonih.

72 odstotkov najstnikov je dejalo, da pogosto ali včasih preverijo svoj telefon takoj, ko se zbudijo, medtem ko jih približno 40 odstotkov dejala, da se počutijo zaskrbljeni, ko nimajo svojega mobilnega telefona. 56 odstotkov najstnikov se ob odsotnosti mobilnega telefona počuti osamljeno ali vznemirjeno ali pa ima občutek tesnobe. To je sicer bolj verjetno za dekleta kot za fante.

Da ljudje vse več časa porabljamo za različnimi zasloni, med katerimi je zelo pogost tudi mobilni ali pametni telefon, in vse manj časa za druženje z ljudmi in gibanje, so pred dnevi upozorili tudi pri nas, v okviru vseslovenske akcijo dan brez telefona.

Odrasli ne zaostajajo: To je nomofobija

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje, imajo velike težave tudi odrasli. Ob tem opozarjajo na posebno motnjo, ki jo v zadnjem desetletju zaznavajo strokovnjaki po vsem svetu. Gre za motnjo imenovano nomofobija, ko je ljudi strah ali doživijo celo panični napad ali hudo stisko, ko ugotovijo, da so pozabili ali izgubili svoj telefon. "V primeru hujših težav se to lahko odrazi tudi v motnjah spanja in stalni potrebi po uporabi mobitela in nezmožnosti kontroliranja teh impulzov. Da do tega ne bi prišlo, je potrebno naše življenje uravnotežiti in preživeti dovolj časa z ljudmi, biti fizično aktivni in početi stvari, ki niso povezane s tehnologijami, nas veselijo in zanimajo," dodajajo naši strokovnjaki, ki vas pozivajo k pravočasnem ukrepanju. 

dezurni@zurnal24

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.