Zdravje > Otrok
26 ogledov

Zbirajte odpadke za pomoč otrokom

Anita Ogulin ZPM
Lahko začnemo zbirati odpadni papir, odpadno električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine. Z akcijo Čisto veselje bomo pomagali otrokom s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski.

Lahko že začnemo zbirati odpadni papir, odpadno električno in elektronsko opremo, jekleni odpad in barvne kovine. V kratkem se namreč začenja akcija Čisto veselje, namenjena zbiranju odpadnega materiala s humanitarno noto, sporočajo z Zveze prijateljev mladine.

Z akcijo želijo organizatorji poleg ozaveščanja o pomenu zbiranja in ločevanja odpadnih materialov, državljanom omogočiti tudi, da po svojih zmožnostih doprinesejo k boljšemu jutri za otroke v stiski in med ljudmi širiti zavest o solidarnosti. "Ves nabran odpadni material bo ovrednoten, izkupiček pa namenjen za počitnice otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami iz družin v stiski. Ti otroci namreč za vključevanje v organizirane prostočasne dejavnosti potrebujejo dodatnega spremljevalca, strošek tega pa mnogokrat ostane na plečih staršev, ki si tega ne morejo privoščiti," pojasnjujejo.

Pripeljite odpadni material 

Humanitarno akcijo sta v sodelovanju zasnovala podjetje Gorenje Surovina d.o.o. in projekt Botrstvo v Sloveniji. V duhu pomladanskega čiščenja organizatorji nagovarjajo vse Slovenke in Slovence, da odpadni material v tednu akcije, ki bo med 16. in 21. marcem pripeljejo na eno od več kot 30 lokacij po vsej Sloveniji ter s tem pripomorejo k lepšemu jutri otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami. "V Sloveniji vsakodnevno narašča število otrok, ki so vključeni v običajne osnovne šole in se srečujejo s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, kot so hiperaktivnost, različne oblike avtizma ter motnje koncentracije," pravijo na ZPM in dodajajo, da potrebujejo dodatno pomoč, pri organiziranih prostočasnih dejavnostih.

Ti otroci so namreč pogosto prikrajšani za vodena druženja z vrstniki, letovanja, zimovanja in tabore. Še najbolj ranljivi so otroci iz družin v stiski, kjer starši že tako težko krijejo življenjske stroške, strošek dodatnega vzgojitelja pa za njih predstavlja nepremostljivo oviro. "Prizadevamo si, da bi vsem otrokom omogočili enake možnosti za razvoj. Otroci, ki živijo v revščini, teh možnosti nimajo, še posebej pa so prikrajšani tisti otroci, ki se poleg revščine soočajo še s čustvenimi in vedenjskimi motnjami," pravi glasnica pravic otrok in snovalka projekta Botrstvo v Sloveniji Anita Ogulin.

Lokacije | Avtor: ZPM ZPM

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.