Zdravje > Otrok
707 ogledov

Zveza potrošnikov: Med otroškimi kašicami kar nekaj razlik

Preverite, koliko sladkorja in aditivov je v teh kašicah.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so analizirali 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob ob tem so izbrali le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj kot, navajajo, izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočajo. "Trije od pregledanih izdelkov so dobili oceno zelo dobro, trije dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo," so sporočili. 

Rezultati testa na spodnji preglednici:

 | Avtor: ZPS ZPS
Na ZPS ugotavljajo, da je v splošnem otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo.

Oceno so zato znižali zaradi dodanega sladkorja, nepotrebnih aditivov ali zavajajočih navedb na izdelku. 

Sladkor v kašicah

Evropsko združenje kliničnih dietetikov (ESPGHAN) na primer odsvetuje uživanje prostega sladkorja otrokom mlajšim od dveh let, zato so takšne izdelke ocenili kot nezadovoljivo, v skupni oceni prehranskega profila pa niso dobili ocene več kot pomanjkljivo.

Prav tako so slabše ocenili izdelke z večjo vsebnostjo sladkorja, čeprav je bil ta na račun laktoze (naravno prisoten sladkor v mleku) dodane s sirotko ali mlekom v prahu. "Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli 7 g na 100 ml mleka. Izdelke, ki so imeli manj sladkorja smo ocenili kot zelo dobre (Beauty baby, Alnatura), izdelke z več sladkorja pa kot povprečne (Babylove), pomanjkljive (Bebivita, Hipp 3451, Lino Grisolino, Milupa večerna mlečna kašica po 4. mesecu) ali nezadovoljive (Milupa Miluvit in Mulupa večerna kaša po 6. mesecu)," dodajajo.

Anja Zupan, ZPS: "Izdelke smo primerjali z vsebnostjo laktoze v materinem mleku, ki je okoli 7 g na 100 ml mleka."

Slabše ocenjeni tudi...

Izdelka, ki se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom, so prav tako slabše ocenili. "Sedem od pregledanih izdelkov ni vsebovalo nobenih aditivov, pet pa je vsebovalo sicer dovoljene, vendar ne potrebne aditive," je predstavila rezultate Anja Zupan.

Ugotovili so še, da so na več kot polovici ocenjevanih izdelkov informacije napisane s premajhnimi črkami, nekateri so imeli pomanjkljive navedbe (izpuščen delež ene glavne sestavine, kot sta zdrob oz. mlečna formula)..., le trije ocenjevani izdelki imajo, kljub zadostnemu prostoru, na embalaži hranilno tabelo v slovenščini.

Zveza potrošnikov vam svetuje

  • Najbolje je kašice pripraviti z materinim mlekom.
  • Kaj bo vaš otrok zaužil, boste vedeli tudi, če kašico pripravite sami, vendar pazljivo pri izbiri osnovne surovine. 
  • Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša. Z žiti, ki vsebujejo več prehranske vlaknine, raje počakajte, saj večja vsebnost vlaknin vodi do tekočega blata in posledično večje verjetnosti za dehidracijo dojenčka.
Tunina Zdravje ZPS test: V nobeni od "tuninih" paštet ni več kot 50 odstotkov tune ZPS Zdravje Test detergentov za pomivanje posode: Na testu zmagal najcenejši izdelek
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.