Zdravje
585 ogledov

Pfizerjevo cepivo kmalu tudi za otroke, stare od 6 mesecev do 5 let?

cepivo Pfizer BioNTech Profimedia Cepivo Pfizer BioNTech
Pfizer bo novembra zaprosil za odobritev cepiva za otroke, stare od 6 mesecev do 5 let, poroča portal Politico.

Farmacevtsko podjetje BioNTech/Pfizer bo novembra zaprosilo ameriško upravo za prehrano in zdravila (FDA) za odobritev cepiva proti koronavirusu za uporabo pri otrocih, starih od 6 mesecev do 5 let, je nedavno povedal glavni finančni direktor podjetja Frank D'Amelio.

Podjetje je sicer že prej naznanilo, da namerava v začetku oktobra zaprositi FDA za odobritev cepiva za otroke, stare od 5 do 11 let. D'Amelio je pojasnil, da bo tej vlogi v nekaj tednih sledila še vloga za mlajše otroke, starejše od 6 mesecev.

FDA je sicer konec avgusta odobrila cepivo BioNTech/Pfizer, s čimer je postalo prvo cepivo proti COVID-19, ki je v celoti licencirano za uporabo v ZDA. Cepiva BioNTech/Pfizer in Moderna sta zaenkrat edina odobrena s strani Evropske agencije za zdravila (EMA) za otroke, starejše od 12 let.

V zadnji študiji, ki jo je objavil ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC), so sicer raziskovalci ugotovili, da pri necepljenih obstaja desetkrat večja verjetnost, da bodo zaradi zapletov, povezanih s covid-19, končali v bolnišnici. Poleg tega je pri necepljenih enajstkrat večja verjetnost, da bodo zaradi covida umrli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • popokatopetl 13:28 15.september 2021.

    Za zarodke pa še ne???

  • dani5 13:27 15.september 2021.

    Zdaj je pa že tako vse jasno, da ne gre za zdravje ljudi. Brez varnostnih študij se sili že otroke v cepljenje, ki sploh niso ogroženi.