Zdravje
917 ogledov

Po desetih letih pri nas spet HIV pozitiven otrok

laboratorij COVID-19 koronavirus Epa
V zadnjih letih je bila Slovenija zelo uspešna pri preprečevanju in obvladovanju epidemije HIV/AIDS, vendar pa se pristojni bojijo vpliva, ki ga bo imela pandemija novega koronavirusa.

Prof. dr. Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana se boji, da bo covid-19 vplival na nov zagon epidemije HIV/AIDS pri nas. Zaradi covida-19 se je namreč drastično zmanjšalo testiranje. V normalnem obdobju v enem tednu povprečno opravijo med 40 in 50 testiranj, a je to število zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, trenutno med 10 in 15. Tomažič poudarja, da je testiranje najpomembnejša preventivna strategija. 

V Sloveniji uspejo pri več kot 95 odstotkih bolnikov doseči nezaznavnost virusa v krvi, kar pomeni, da te osebe niso kužne in ne morejo prenašati virusa. Tudi nosečnice ne prenesejo virusa na novorojence. 

Pri nas živijo 704 osebe, okužene z virusom HIV. Po Tomažičevi oceni za nekje 10 do 15 odstotkov primerov ne vemo. Od leta 2016, ko je bilo v Sloveniji odkritih novih 60 okuženih z virusom HIV, se je v naslednjih letih število novih okužb zmanjšalo. Lani sta bila pri nas manj kot dva na novo odkrita primera na 100.000 prebivalcev. Za primerjavo, v Rusiji odkirjejo več kot 70 novih primerov na 100.000 prebivalcev letno.

"Žal imamo letos po desetih let spet HIV pozitivnega otroka, ki se je rodil v Sloveniji od HIV pozitivne mame. To je katastrofa po nepotrebnem," je dejal Tomažič, ki si prizadeva, da bi vsaki nosečnici ponudili presejalni test za HIV. 

Po novem bo v lekarnah na voljo krvni test, ki ima veliko občutljivost in specifičnost. Pomembno je, da se test opravi šest tednov od tveganega dogodka. Za test bo treba odšteti okrog 25 evrov. 

transfuzija Covid-19 Zdravje Velik odziv prebolelih, plazmo darovalo že 300 oseb

Medtem ko je bila ambulantna dejavnost za bolnike s HIV/AIDS v prvem valu okrnjena, so v drugem valu ambulantno dejavnost preselili in s tem omogočili, da lahko vsaka oseba, okužena s HIV, pride na pregled. Večji problem predstavljajo hospitalizacije oseb z infekcijskimi boleznimi, mednje spadajo bolniki s sepsami, meningitisi, tudi bolniki z aidsom, saj ti bolniki "ležijo povsod, samo ne pri infektologih". 

Dvojno okužbo – sočasno s HIV in covidom-19 – so pri nas potrdili pri desetih od 704 bolnikov z virusom HIV. Imeli so kar veliko težav, pravi Tomažič. Gre za populacijo, ki se stara in ki ima pogosteje pridružene bolezni, značilne za staranje. Osebam, ki so okužene z virusom HIV, svetuje, da so še posebej previdni in se držijo vseh preventivnih ukrepov, da bi se izognili okužbi s covidom-19.

Tomažič si prizadeva, da bi čim prej spet vzpostavili testirno mesto. Do takrat pa se osebe, ki bi se želel testirati na okužbo z virusom HIV, testirajo pri svojem osebnem zdravniku. "Če nekdo pomisli, da bi se testiral, je trenutno najboljša pot družinski zdravniki," je poudaril in dodal, da ima testirna mesta po državi tudi Legebitra. 

Jelko Kacin Covid-19 Slovenija Novi podatki: Nekoliko bolje, a ne preveč optimistično

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • peizysthe 07:14 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • creanarmi 03:58 02.december 2020.

    www︎.︎Norias︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • Avatar ovca
    ovca 12:43 01.december 2020.

    Tudi nosečnice ne prenesejo virusa na novorojence. Malo naprej pa : "Žal imamo letos po desetih let spet HIV pozitivnega otroka, ki se je rodil v Sloveniji od HIV pozitivne mame. Kaj je torej resnica??????