Zdravje
19059 ogledov

Po ženi zaradi "čemaža" umrl tudi mož

urgenca Saša Despot
Zaradi zastrupitve z jesenskim podleskom je v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana umrla tudi druga oseba, so za STA potrdili v UKC.

V ponedeljek sta se namreč dve osebi zastrupili, ko sta namesto čemaža nabrali in zaužili jesenski podlesek. Ena oseba je umrla že v četrtek.

Jesenski podlesek je bil že v četrtek usoden za žensko, ki je pomoč skupaj z možem poiskala v UKC Ljubljana. Mož je bil v kritičnem stanju in je po navedbah iz največje bolnišnice v državi umrl danes.

Gre za rastlini, ki jih ljudje pogosto zamenjajo. Več preberite tukaj. 

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. UKC Ljubljana Zdravje Smrt zaradi zastrupitve: Namesto čemaža zaužili strupeno rastlino

Od leta 2000 so v Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravili 32 bolnikov, ki so namesto čemaža zaužili jesenski podlesek in trije so umrli, letos bodo morali zabeležiti dve smrti. Jesenski podlesek vsebuje močan strup kolhicin, ki je že v majhnih odmerkih smrtno nevaren. 

Zastrupitev z jesenskim podleskom poteka v več fazah. Dve do 12 ur po zastrupitvi bolnikom postane slabo, bruhajo in imajo bolečine v trebuhu ter hudo drisko. 24 do 72 ur po zastrupitvi pa pride do okvar srca, jeter, ledvic, trebušne slinavke in pljuč.

razno 28.03.1.4 cemaz, foto: nn Zdravje Kako ločimo čemaž od strupenih rastlin

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.