Zdravje
10757 ogledov

Pozor, nova študija glede prenosov virusa

Covid-19 koronavirus Profimedia
Izsledki nove študije naj bi govorili v prid priporočilom, ki jih poznamo že od začetka pandemije.

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da najmanj polovico okužb z novim koronavirusom prenašajo ljudje brez simptomov bolezni, je objavil strokovni časopis Journal of the American Medical Association. 

Namestnik direktorja oddelka za nalezljive bolezni v ameriškem Centru za kontrolo in preventivo ter vodja raziskave Jay Butler je povedal, da rezultati sveže raziskave znova govorijo v prid pomembnosti uporabe mask in vzdrževanja fizične razdalje. 

V študiji so potencialne prenašalce novega koronavirusa razdelili v tri skupine: simptomatske, presimptomatske in asimptomatske. Izdelali so model glede tega, kako je katera skupina širila virus, določili so peti dan izpostavljenosti koronavirusu, saj je že od prej dokazano, da je to povprečje trajanja inkubacije, največja večina ljudi tudi v tem času razvije simptome. 

Raziskava je pokazala, da so tisti, ki bolezen preživljajo brez razvitih simptomov, odgovorni za 24 odstotkov okužb. 

Poziv Svetovne zdravstvene organizacije

V boju zoper pandemijo so veliki upi na cepivu, pri čemer Svetovna zdravstvena organizacija znova poziva bogate države, naj prenehajo preskakovati vrsto in sklepati dvostranske dogovore za prvi niz cepiv proti covidu-19. Od samega začetka si bogatejše države jemljejo večino zalog in s tem potencialno višajo ceno za vse ostale, ki se bojujejo proti pandemiji, je dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Znanost je naredila svoje; ne zapravimo priložnosti, da bi zaščitili življenja najbolj ogroženih in zagotovili, da imajo vsa gospodarstva pošteno možnost okrevanja," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot je pojasnil, je doslej 42 držav začelo izvajati programe cepljenja. Med temi je 36 držav z visokimi, šest pa s srednjimi prihodki. "Jasna težava je, da države z nizkimi prihodki in večina s srednjimi prihodki še ne prejemajo cepiva," je dejal in dodal, da so bogate države že na začetku pokupile večino zalog različnih cepiv.

razred učilnica tabla Slovenija Odpiranje šol? To morate vedeti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • paschtexthat 05:09 12.januar 2021.

    www︎.︎Domeser︆.︆com - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • Franjo Erman 02:57 12.januar 2021.

    Kakšne bedarije se spomnite pisat,kaj tako bebavega se normalen človek ne more izmisliti

  • Ender3 12:40 11.januar 2021.

    Pri tej histeriji vsesplošne imunizacije se, strokovni analitiki sprašujejo, kaj je razlog, da Francija ne hiti s cepljenjem v Australiji pa to načrtujejo šele februarja. Vzdržujejo le močan lockdown in strogo načrtovano testiranje, kot edini epidemiološki ukrep.