Zdravje
1693 ogledov

Pozor, pred nami možne motnje z dobavo zdravil

Tablete Profimedias
Evropsko združenje distributerjev v zdravstvu (GIRP) opozarja na možne težave.

GIRP v dopisu institucijam EU opozarja, da zaradi obstoječe regulacije prodajnih cen ne morejo prilagajati višjim stroškom energije, s katerimi se soočajo. Posledično bi lahko prišlo tudi do motenj v dobavi zdravil, poudarjajo in pozivajo k spremembam regulacije.

Kot so sporočili iz slovenskega veletrgovca z zdravili Salus, v GIRP izpostavljajo, da distributerji celovitih storitev v zdravstvu, ki delujejo v tem reguliranem sektorju, ne morejo vplivati na povpraševanje po zdravilih ali njihove cene ter ne morejo prilagajati prodajnih cen zdravil višjim stroškom energije, saj cene regulirajo nacionalni organi.

"Posledično trajno naraščanje cen energentov neposredno in pomembno vpliva na distributerje celovitih storitev v zdravstvu, kar povzroča višje stroške goriva za voznike/prevoz, to pa pomeni neposredno in čedalje večje ogrožanje distribucije medicinskih in nemedicinskih izdelkov v lekarne, bolnišnice in do drugih zdravstvenih delavcev," so navedli v dopisu.

Veletrgovci z zdravili tudi ne morejo vplivati na cene zdravil, ker tudi te regulira država in so navzgor omejene, so še sporočili.

Salus sicer še vedno z dobičkom

Salus je v poročilu o poslovanju v prvem polletju letos zapisal, da zaznava padanje prodanih količin zdravil na določenih segmentih slovenskega trga zdravil in spremembo strukture prodanih zdravil v korist dražjih zdravil. Posledica je padec razlike v ceni za določen segment trga, saj je veletrgovska marža regulirana, na obseg in višino te marže pa v večjem delu vpliva količina prodanih zdravil, v manjšem pa cena prodanih zdravil.

"Omenjeno tveganje družba obvladuje s širitvijo nabora ponujenih storitev, z geografsko diverzifikacijo izvajanja obstoječih storitev in obvladovanjem prodanih količin zdravil," so navedli.

Salus je v polletju na ravni skupine povečal čiste prihodke od prodaje za 13,8 odstotka na 247,4 milijona evrov. Čisti dobiček je bil s 6,4 milijona evrov nižji za 13,1 odstotka. Za celotno leto 2022 pričakuje 449,4 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, lani so znašali 458,3 milijona evrov, in 12,7 milijona evrov čistega dobička, ki je lani znašal 13 milijonov evrov.

Ultrazvok trebuha Slovenija Zdravje Stroške poti pacient plača sam

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 19:32 09.september 2022.

    https://reporter.si/clanek/izjava-dneva/po-jansi-so-vsi-na-trdih-drogah-ki-morajo-jemati-helex-verjetno-ga-jemlje-tudi-kdo-od-clanov-sds-kdo-ve-992819