Zdravje
23181 ogledov

Pozor pri domače pripravljenih salamah, okužbe v porastu!

Takole so se salame včeraj ponujale ocenjevalcem, danes se bodo obiskovalcem. (F Žurnal24 main
Manj znani hepatitis E genotipa 3 se prenaša s termično slabo obdelanim ali neobdelanim mesom domačih in divjih živali.

Okužba s hepatitisom E, eno od vrst hepatitisa, v države razvitega sveta prinašajo predvsem okuženi potniki iz Indije, Pakistana, Afrike jugovzhodne in osrednje Aziji ter v Mehike in Rusije, kjer se občasno pojavijo epidemije. Virusna okužba je posledica slabe higiene in sanitacije.

Avtohtono pa se v razvitih deželah hepatitis E pojavlja kot zoonotska virusna bolezen prašičev, divjadi in drugih živali in pomeni naraščajočo skrb za javno zdravje človeka.

Prisoten tudi v Sloveniji

"Avtohtoni hepatitis E genotipa 3, ki je prisoten primarno tudi v Sloveniji, pa se prenaša s termično slabo obdelanim ali neobdelanim mesom domačih in divjih svinj, divjačine, goveda, drobnice, zajcev in še nekaterih drugih živali. Genotip 7 so našli celo v kameljem mleku. Uživanje tovrstnih izdelkov odsvetujemo predvsem osebam z imunskimi pomanjkljivostmi," pojasnjuje Mojca Matičič s Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana.

Večinoma brez simptomov

Ker pri hepatitisu E genotipa 3 bolezen večinoma poteka nezaznavno ali z za jetra neznačilnimi znaki. ga v razvitem svetu ne poznamo dobro. "Kljub temu so v letih od 2005 do 2015 v državah Evropske unije zaznali 10-kratno rast števila prijavljenih okužb pri ljudeh in začeli biti plat zvona. V Franciji je npr. 22 odstotkov krvodajalcev imelo prisotna protitelesa za označevanje pretekle okužbe s HEV genotipa 3." dodaja Matičičeva. 

Mnogi preboleli a niti ne vedo

V Sloveniji je klinično zaznavna okužba z virusom hepatitisa E  in večinoma gre za okužbo z genotipoma 1 in 2, prinesenima iz endemskih področij s fekalno-oralnim načinom prenosa. "Razkrita avtohtona okužba z genotipom 3 pa je še manj pogosta. Vendar menimo, da večinoma poteka brezsimptomno in zato primerov sploh ne poznamo. Raziskava med krvodajalci je pokazala, da jih ima sedem odstotkov v krvi protitelesa proti preboleli okužbi s HEV genotipa 3," pojasnjuje Matičičeva. 

Testiranje mesa

Kot razlaga, v nekaterih državah testirajo tudi živali in določene mesne izdelke. V Nemčiji so okužbo zaznali pri polovici domačih prašičev, okuženih pa je bilo tudi deset odstotkov suhih svinjskih klobas v britanskih mesnicah, na Nizozemskem pa so v mesnicah odkrili sedem odstotno okuženost svinjskih jeter.

"Akutna okužba s HEV večinoma poteka brez bolezenskih znakov. V kolikor se le-ti pojavijo kot bolezen jeter, se v ničemer ne razlikujejo od ostalih virusnih hepatitisov – hepatitisa A, B, C, D, za katere je značilna rumenica kože in sluznic (zlatenica). Lahko pa se znaki pojavijo tudi izven jeter, kar je značilno za avtohtoni hepatitis E genotipa 3. Prizadeti so lahko različni organski sistemi, najpogosteje pa živčni in ledvični. Pride lahko do zelo težkih akutnih kliničnih stanj, npr. popolne ohromelosti rok, ki je zelo boleča, ali odpovedi delovanja ledvic, ki zahteva zdravljenje z dializo. Pojavijo se lahko tudi motnje v strjevanju krvi zaradi zelo znižanega števila krvnih ploščic, vnetje trebušne slinavke, sklepov, itd.," razlaga Matičičeva. 

Akutni hepatitis E genotipa 3 lahko preide v kronično obliko pri osebah z oslabljenim imunskim odzivom.

Ogroženi predvsem imunsko oslabeli

Okužba z avtohtonim HEV genotipa 3 večinoma prizadene starejše moške. Večinoma potejka brez simptomov, le pri petih odstotkih okuženih se pojavi zlatenica in porastejo testi za oceno delovanja jeter. "Pri osebah z normalnim imunskim odzivom pride do spontane odstranitve virusa iz telesa, ki pa ne zapušča trajne imunosti – ponovne okužbe so možne. Lahko pa pride do akutne odpovedi delovanja jeter in smrti predvsem pri bolnikih s sočasno drugo kronično boleznijo jeter. Sicer pa pri vseh bolnikih ob nastanku zunajjetrnih manifestacij lahko pride do hude prizadetosti določenih organskih sistemov, za katero ni nujno, da se bo tudi v celoti pozdravila in lahko zapusti pomembne trajne posledice," pravi 

Cepivo proti hepatitisu E genotipa 1 obstaja zgolj na Kitajskem. Poročajo, da je delno učinkovito tudi proti drugim genotipom. Svetovna zdravstvena organizacija se trudi natančneje preučiti to cepivo in ga, v kolikor bi zadostilo ustreznim zahtevam in standardom, poskusila ponuditi tudi drugim državam.

V redkih primerih potrebna transplantacija

V večini primerov okužba spontano izzveni. "V zelo redkih primerih je zaradi hude akutne odpovedi delovanja jeter bila potrebna urgentna transplantacija organa. Kronični hepatitis E se pri bolnikih s presajenim organom lahko zelo hitro odzove na znižanje odmerka imunosupresivnih zdravil. V nasprotnem primeru posežemo po ribavirinu za tri do šest mesecev, ob neuspehu le-tega pa tudi po interferonu alfa. Čimprejšnja uporaba intravenskih pripravkov imunoglobulinov in ribavirina se je izkazala za relativno uspešno pri bolnikih z akutno nastalimi nevrološkimi manifestacijami hepatitisa E, vendar so tudi tu potrebne dodatne raziskave ter izboljšanje smernic zdravljenja," razlaga

 

 

 

 

Komentarjev 11
  • Beulah_Folks 12:10 30.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij .........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦

  • Pierre 11:37 30.julij 2022.

    A zdaj nas še pred salamo STRAŠITE??? Pa kaj vam je pacienti! novinarski!!!

  • Peter Žibert 11:31 30.julij 2022.

    Pozabili ste napisati sponzoriranio in firmo, ki ni zadovoljna s prodajo svojih izdelkov 😉 in sedaj išče dežurne krivce