Zdravje > Prehrana
1686 ogledov

Ali razstrupljevanje telesa res deluje?

Poleg posta nam svetujejo različne sveže stisnjene sokove ali prehrano iz enega živila, na primer zelja. Obstajajo še različna prehranska dopolnila.

Mastna hrana, gazirana pijača, cigareti, alkohol, okoljski vplivi … Naše telo je vsak dan izpostavljeno različnim strupom, zato nam različni strokovnjaki pogosto svetujejo razne detox diete. Te nam hkrati obljubljajo izgubo odvečnih kilogramov. 

Telo ne deluje na tak način

Poleg posta nam svetujejo različne sveže stisnjene sokove ali prehrano iz enega živila, na primer zelja... Kot ugotavljajo na nacionalnem portalu o hrani in prehrani, nam na različnih koncih ponujajo še številna prehranska dopolnila z obljubami o detoksifikacijo, "čeprav nobeno izmed teh ne pove, za kakšne strupe deluje, še manj, kako. In čeprav se sliši mikavno, da lahko samo v nekaj dneh ali tednih iz telesa "odplaknemo" vse, kar smo z leti nezdravega življenjskega sloga vnesli v telo, naše telo žal ne deluje na tak način," dodajajo ob tem. 

Jetra in ledvice glavna čistilna organa

Zaradi učinkovitega delovanja naših razstrupljevalnih organov ( jetra in ledvice), se v našem telesu kopiči izredno majhna količina strupov. Vendar ob tem obstajajo izjeme, na primer težke kovine, te težko razgradljive, strupene kemikalije, kot so na primer nekateri pesticidi in določene kemikalije iz industrije. "Te snovi se v okolju zadržujejo daljša časovna obdobja in se zato akumulirajo v tkivih živih organizmov, predvsem v maščobnem tkivu. Ljudje večino obstojnih organskih onesnažil zaužijemo z živalsko maščobo, saj se le-ta kopičijo po prehranski verigi in jih je zato v živilih živalskega izvora več kot v rastlinskih živilih, del pa jih v naše telo vstopi tudi z dihanjem," opozarjajo. 

Da nas nobeno sadje in zelenjava ne more zares "razstrupiti" našega telesa, so pokazale tudi študije, vendar to ne pomeni, da ju ne uživamo. Tovrstna prehrana, ki naj bo raznolika, namreč varuje naše zdravje in telo ščiti pred zunanjimi in notranjimi stresnimi dejavniki.

Prehranska dopolnila?

Sicer Evropska agencija za varno hrano (EFSA) ni odobrila nobene prehranske trditve v zvezi z razstrupljanjem, saj znanost ni postregla z nobenim dokazom, da bi kakšna snov v našem telesu delovala na ta način. Manjše uživanje sladkorja in predelanih živil nas prav tako ne bo razstrupilo, bo pa pripomoglo k bolj zdravi telesni teži, manjši možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in diabetesa, dodajajo na prehrana. si. 

Izogibajmo se mastnim kosom mesa in živalski maščobi, velikim ribam, kot sta na primer losos in tuna in ju zamenjajmo z manjšimi ribami nižje na prehranjevalni verigi (sardele, skuše, slaniki), pa tudi sicer vsaj občasno namesto mesa raje pojejmo obrok stročnic.

Strokovnjaki še dodajajo, da nam občasna "razstrupljevalna" kura ne bo prav veliko pomagala, če se sicer vsakodnevno prehranjujemo nezdravo. "Samo dolgoročna sprememba prehrane, dovolj vode in gibanja nas lahko zares »razstrupijo« in izboljšajo naše zdravje," dodajajo. 

smuti Magazin Razstrupljanje z zelenim smutijem telo Magazin 7 znakov, da je vaše telo polno toksinov
Komentarjev 2
  • mph 17:55 27.september 2018.

    Pa kje še vedno pobirajo ti silni znanstveniki te nebuloze o mastni hrani, kjer se dnevno pojavljajo nove študije, ki ta stari mit postavljajo na laž?